Hea meel Repinski hoolitseva ja andeka vallavalitsuse üle

Mait Sepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Sepp, Jõhvi vallavolikogu liige, fraktsioon Jõhvi Heaks
Mait Sepp, Jõhvi vallavolikogu liige, fraktsioon Jõhvi Heaks Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Olen pikka aega mõlgutanud mõtteid kirjutada sellisest veidrast loodusnähtusest, nagu seda on Martin Repinski ja Jõhvi koalitsioon.

Opositsiooni esindajana peaksin muidugi kuulutama, et kui teie naabri kassil sünnivad kirjud pojad, siis on selles süüdi praegune võimuliit. Aga on sel mõtet? Parem võtan eeskuju volikogu kõige heasüdamlikumast liikmest Arthur Seppernist. Sellal kui mõni koalitsiooni järjekordne temp paneb opositsiooni liikmetel ajud plahvatama, võtab Seppern alati sõna ja leiab kõiges midagi positiivset. Niisiis minagi.

Või jõhvilased polegi pahased? Võib-olla väärimegi selliseid valitsejaid?

Kõigepealt tahaks kiita Repinskit Ida-Virumaa palgataseme tõstmise eest. Statistikaameti andmetel on märtsi alguse seisuga Ida-Virumaal teenitav keskmine brutopalk 27 euro võrra suurem kui Jõgevamaal ja tervelt 33 euro võrra kopsakam kui Lääne-Virumaal. Küll nüüd Avinurme ja Aseri kandi inimesed võivad kahetseda, et nad Ida-Virust lahku lõid! Muidugi ei hakka ma tüüpilise opositsionäärina ilkuma vallavalitsuse ja -volikogu kõrgete palkade üle, sest ma saan aru, et nende puhul on rakendatud Kohtla-Järve linnavalitsuse positiivset kogemust. Teatavasti lähtutakse seal elutarkusest, et kui raha on niigi vähe, siis ei maksa seda majast välja lasta.

Pigem kiidaks siin vallavanema osavust läbirääkijana. Kes oleks võinud arvata, et kuigi valla pindala ega tänavate võrk pole suurenenud, õnnestus vallavalitsusel välja kaubelda tingimused, mille kohaselt tuleb selle kõige hooldamise eest nüüd kaks korda rohkem maksta. Kui me võtame arvelaua ja lahutame Jõhvist saadavast summast mõned lisandunud kohustused (tänavate aukude lappimine), kütuse kallinemise, tehnika amortisatsiooni ja miks mitte ka firma mõistliku kasumi, siis minu arvates võiks konkursi võitnud N&V töötajaid ees oodata tubli palgatõus. Nii oma 30 protsenti. Mille üle on mul siiralt hea meel, sest suur osa selle firma töötajatest on ju Jõhvi kodanikud.

Hea meel on mul ka selle üle, et koalitsioon võitleb edukalt tööpuuduse vastu. Kust oleksid vaene Max Kaur või Eduard East väärikat palka saanud, kui valimisliit Jõhvi − Meie Kodu poleks otsustanud valimisliidu Jõhvi Eest välja vahetada palju sõnakuulelikuma Keskerakonna vastu? Või õnnetu saatusega Avo Viiol? Kellel teisel oleks tulnud pähe tellida valla heakorralepingu riigihanke vormistamist just selle mehe firmalt? Ainult eriti heasüdamlikul ja andestaval koalitsioonil.

Tahaks kiita ka vallavalitsuse kirjanduslikku andekust. Ja tõesti, kui varem tuli volikogu kokku ühe-kahe päevakorrapunkti arutamiseks, siis nüüd on võetud miinimumiks tosin. Mis tähendab, et mitmed eelnõud on koostatud lööktöö hoos ja nendest võib leida mõttekäike, mis panevad oma sügavalt varjatud filosoofiaga kukalt kratsima.

Võtame või vallavalitsuse esitatud parandusettepanekud valla eelarvesse. Milline elegantne väljend: "Hariduse valdkonnas on korrigeeritud munitsipaalkoolide ning lasteaedade haridusalaste eraldiste eelarvet summas 18 000 eurot." Minu ainus etteheide vallavalitsusele: selles dokumendis puudub sõna "näiteks". Kuna paranduste loetelu polnud täielik − vähem kui pooltele teisel lugemisel läbi surutud valla eelarve muudatustele leidub mingigi formaalne põhjendus −, siis võinuks dokument alata nii: "Valitsuse ettepanekud eelarve teisele lugemisele. Valitsus on aktsepteerinud mitmeid vajalikke korrigeerimisi. Näiteks..."

Tahaks veel kiita koalitsiooni silmapaistvaid matemaatikaoskusi, aga see läheks pisut keeruliseks ja pikaks. Ütleme nii, et 2+2 ei pruugi alati neljaga võrduda. Sellise imeliku matemaatikaga tegeleb muide mitte-eukleidiline geomeetria, mida kas siis finantsharidusega Repinski või majandusdoktor Kaur ilmselt hästi valdab.

Siiski, mis seal salata, on nendes võimukoalitsiooni askeldustes mõned seigad, millega ma pole suutnud leppida või neis positiivseid külgi leida. Selleks peaksin ma murdma oma põhimist usku, mis ütleb, et riigi ja valla kasutatav raha ei tule kusagilt müstilisest olematusest või kõrgema olendi lahkusest, vaid otse minu palgast. Minu sõprade taskust. Minu sugulaste rahakotist. Minu naabrite pangaarvelt, see tähendab teie kõigi töötasust.

Kui nüüd Jõhvis toimuvat sedasi vaadata, siis tundub vallavalitsuse sahmimine, sealhulgas valla krediitkaardi, st minu ja teie raha eest hamburgerite söömine lihtsalt labasena. Veelgi labasem tundub mulle, et meil on vallavanem, kes kardab politseid rohkem kui volikogu ja rahva pahameelt. Või jõhvilased polegi pahased? Võib-olla väärimegi selliseid valitsejaid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles