Kes valib linnapea?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtla-Järve volikogu opositsionääri Eduard Odinetsi algatus alustada internetis allkirjade kogumist selle poolt, et korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud Jevgeni Solovjov astuks linnapea kohalt tagasi, on muidugi märkimist väärt, aga sisuliselt see midagi ei muuda.

Solovjov ütles juba kolm nädalat tagasi, kui ta süüdimõistvat otsust kuulis, et ei kavatse tagasi astuda, kuni kohtuotsus pole jõustunud. Sama meelt oli ka linnavolikogu esimees Riina Ivanova. Sama meelt on ka ilmselt enamik volikogust ning linnavalitsuse ametnikest. Ehk siis valitseb hallis majas seisukoht, et kohus eksib.

Odinetsi väitel ärgitas teda allkirjade kogumist alustama internetikogukond, keda ärritab see, et kriminaalkorras süüdi mõistetud Solovjov ikka ametis on. Sellistel puhkudel on heaks tavaks tegelikult, et poliitik astub tagasi juba siis, kui ta on kriminaalkuriteos kahtlustatav. Kuni asjas saabub lõplik selgus. Nimetatud juhtumi puhul aga lähtub Kohtla-Järve linnapea hoopis teistest kriteeriumidest kui eetika või hea tava. Ja nimelt: süüdimõistvat jõustunud otsust pole tähendab, olen puhas.

Ent üks poliitik ei saaks nii käituda, kui tal oleks nõudlik valija. Jah, tuleb tunnistada, et Solovjov saigi viimastel valimistel ametisoleva linnapea kohta ülivähe hääli. Ent see ei seganud tal taas linnapeaks saamast, kuna Kohtla-Järvel otsustab juba ammu võimuküsimusi kindel isikute ring. Ja valijatel jääb formaalselt valida vaid ühe seltskonna seast, kellele pole juba aastaid tõsiseltvõetavat alternatiivi olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles