Loeb vaid tulemus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, kes kuulas eile Viru Keemia Grupi peakontoris üle tunni Ida-Viru ametiühingujuhtide maakonnas kasvava tööpuudusega seotud muresid, nõustus enamiku seal kõlanud sõnavõttudega. Samas ei jäänud tal vastuseks  ka suurt midagi muud üle kui tõdeda, et kujunenud olukorras lihtsaid ja kiireid lahendusi pole.

On mõistetav, et raskes olukorras loodavad inimesed ikka riigivõimu peale.  Paraku on tõsiasi, et turumajanduse ja demokraatia tingimustes tööhõivega seotud probleemidele sobiva ravi leidmine on äärmiselt pikaajaline protsess ja pahatihti puudub sellel sootuks igasugune toime.

Töökohad võivad kaduda kiiresti. Näiteks veel vähem kui kaks aastat tagasi oli põlevkivitööstuse kohal taevas üsna pilvitu ja räägiti valjul häälel selle tööstusharu renessansist. Nüüd on olukord kardinaalselt muutunud. Samas Ida-Viru tööstusalade arendamisel on rohkem kui kuue aastaga õnnestunud luua uusi töökohti vaid kuus protsenti plaanitust.

Praegugi nõuavad kõikvõimalikud lahendused hulganisti analüüse, kooskõlastusi ja säilib võimalus, et need võivad ka mingi huvide konflikti tõttu ellu viimata jääda. Üks näide on puidu põletamise plaan elektrijaamades, mis justkui tooks juurde töökohti, ent võib samas üles viia küttepuude hinnad ja kahjustada teiste taastuva energia äris osalejate huve.

Ometigi peaks riigivõim näitama, et tegeleb tõesti probleemi lahendamisega, aga mitte asendustegevusega mulje jätmiseks, et midagi justkui püütakse teha. Lõpuks peab lugema tulemus: uute töökohtade arv ja tööpuuduse määr Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles