Valitsus peab Kirde-Eestis kujunenud olukorda sekkuma

Martin Repinski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Ida-Virumaal aset leidvate massiliste koondamiste taustal huvitab paljusid see, kas riik saab tekkinud olukorras midagi ära teha ning kas valitsus peaks sekkuma ja aitama.

Ida-Virumaal on suhteliselt hea potentsiaal ning ta võiks areneda Tallinnast kiiremini, arvestades head geograafilist asendit ja maavarade olemasolu. On selge, et nafta madala hinna ja ebasoodsa rubla kursi, aga ka geopoliitilise olukorra tõttu ei ole praegu otstarbekas panustada maakonna majanduse peamistele mootoritele, põlevkivitööstusele ja turismile.

Ent säärane eelis nagu tööjõu suur hulk võib stimuleerida Kirde-Eesti majandust ka teistes suundades. Pealegi aitavad sellele kaasa tööstuspargid ja suure võimsusega kommunikatsioonide kättesaadavus.

Mida siis teha, et kohad tööstusparkides läheksid kui soojad saiad, Ida-Virumaa tööliste järele aga tekiks tööandjate järjekord? Minu arust on vastus ilmselge: meil tuleb kehtestada piirkonnale ajutised maksusoodustused, mis stimuleeriksid regiooni tehtavaid investeeringuid ja uute töökohtade loomist.

Selleks, et protsessi kontrollida, võiks valitsus täpselt määratleda, et majandusminister vastutab nimetatud tegevuste eest ja hoiab olukorral silma peal. Sel moel saab ära hoida soodustuste kuritarvitamise, kuna ahvatlusi tekib igal juhul.

Säärase süsteemi võib sisse viia ka põllumajanduses. Riigikassa ei kaota sellest midagi. Jah, ajutised laekumised saavad olema loodetust tagasihoidlikumad, kuid see on siiski parem, kui et neid üldse ei oleks. Aga nii see läheb, kui ettevõtted kinni pannakse ja elanikud sõidavad tööd otsima välismaale või hakkavad elatuma mitteametlikest sissetulekutest või toetustest.

Peale selle on tarvis luua selle kriisi lahendamiseks ümarlaud, kuhu kuuluksid ettevõtete esindajad, potentsiaalsed investorid, valitsuse ja kohalike omavalitsuste esindajad ning samuti eri riikide spetsialistid, kellel on varem juba õnnestunud sääraseid olukordi edukalt lahendada.

Regioon tuleb päästa, enne kui kõige töövõimekam osa elanikkonnast siit ära sõidab − hiljem on inimesi siia tagasi tuua juba palju keerulisem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles