Kose küla võit

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kose elanikel õnnestus nurjata juba kolmas katse rajada nende küla külje alla põlevkivikarjäär.

See on selge tõestus, et kogukonna arvamus maksab, kui seda esitatakse argumenteeritult ja järjekindlalt. Küllap jõudis Eesti Energia ka arusaamisele, et vastuseisust  võib olla küll põhimõtteliselt võimalik läbi murda, ent kui see on muutunud sedavõrd tülikaks, siis ei ole ehk mõttekas seda edasi torkida.

Küllap mõjutas muude tegurite kõrval karjääri tegemise plaani kalevi alla panema ka praegune keeruline olukord põlevkivitööstuses. Kuna Eesti Energia on plaanitud kolmest uuest õlitehasest saanud valmis vaid ühe ning järgmiste puhul on küsitav, kas neid üldse lähima kümne aasta jooksul tegema asutakse, ning põlevkivienergeetikal on turul üha keerulisem löögile pääseda, siis ei ole praegu väga pakilist vajadust uue karjääri rajamiseks.

Kuna põlevkivi paikneb aga seal maapinnale lähedal ja raudtee on ligidal, siis ei ole kahtlust, et millalgi kerkib Kose karjääri rajamine taas päevakorrale. Aga küllap ollakse siis juba õpitud seniste katsete kogemustest ning osatakse kohalike inimestega paremini läbi rääkida ja pakkuda selliseid kaevandamise lahendusi, mis ümbritsevat võimalikult vähe häiriks. Riigi varal  pole mõtet lasta lõputult niisama maa sees pikutada, temast on ühiskonnale kasu siis, kui teda kasutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles