JUHTKIRI: Laps, kes jääb sündimata?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Kindlasti teab enamik Ida-Virumaa inimesi, et valitsus tegeleb kord rohkem, kord vähem aktiivselt Ida-Virumaa programmi vastuvõtmise ettevalmistamisega. Aga kui paljud teavad seda, et tänavu saab sellega tegelemise algusest kaheksa aastat?!

Aastal 2010 tuli toonane siseminister Marko Pomerants välja Ida-Virumaa tegevuskava ideega. Juba siis oli idee koondada erisugused Ida-Virumaa arengule suunatud meetmed ühte dokumenti, mis näeks ette väga konkreetseid summasid.

Valitsus kiitis toona selle kava heaks ja Põhjaranniku juhtkiri kirjutas nii:

"Suhtume sellesse üritusse mõningase ettevaatlikkusega, sest on põhjust. Ida-Virumaa turgutamiseks mõeldud dokumente on ennegi eri tasanditel pakkide viisi heaks kiidetud, kuid reaalselt on need asjade kulgu siiski vähe mõjutanud. Enim rõõmu on neist olnud pigem nende koostajail lisatasude näol."

Tookord oligi tegemist üsna tühja dokumendiga, sest tegevuskava sisustamiseks polnud raha eraldatud ja see kajastas vaid neid tegevusi, mis nagunii olid ette plaanitud ilma igasuguse eriprogrammita.

Aastad läksid, ministrid ja valitsused vahetusid. Jutud valitsuse erilisest tähelepanust Ida-Virumaale ei katkenud. Ei katkenud ka katsed koostada uusi samasuguseid dokumente, mis ikka Ida-Virumaa arendamisele suunatud. Ja ikka veeretati seda justkui kuuma kartulit, teadmata, kuidas täpselt toimida. Kui mingi uus idee kerkiski esile, siis lämmatati see lõpuks bürokraatide poolt (sisekaitseakadeemia kolimine Narva) või tehti marginaalsest riigiasutuse siia toomisest suur riiklik töövõit (justiitsministeeriumi vanglate osakonna toomine Jõhvi).

Nüüd oleme ootel, et näha järjekordse Ida-Virumaa valitsusprogrammi sündi. Valitsuses jäi see toppama möödunud sügisest. Ministrid ei suuda omavahel kokku leppida, mida Ida-Virumaa tegelikult vajab. See aga lisab hoogu kahtlustele, et kahe aasta pärast tähistame 10aastase lapse sünnipäeva, ehkki see laps ise jäigi sündimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles