JUHTKIRI Leitud või kaotatud raha?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Praegust riigis olevat võimuliitu tuleb kiita selle eest, et nad on püüdnud teha Ida-Viru programmi, et lahendada siin piirkonnas aastakümnetega kogunenud probleeme. Arusaadav, et see pole lihtne. Ükski mõistlik inimene ei oota imesid ega üleöö toimuvaid muutusi.

Küll aga on arusaamatu, miks poliitikud ise üritavad seda programmi näidata imelisemana, kui see tegelikult on. Miks oli mitmel ministril eesotsas peaminister Jüri Ratasega pärast riigi eelarvestrateegia läbirääkimisi tarvis hakata avalikkusele suure võidu ja rõõmusõnumina kuulutama, et leiti lisaraha Ida-Viru programmi jaoks.

Tegelikkus on ju vastupidine. Raha "leiti" programmi jaoks viis miljonit eurot aasta kohta, aga esialgne plaan oli vähemalt 12 miljonit eurot. Nii tulebki veel enne, kui programmi üldse rakendama on jõutud hakata, seda juba kärpima asuda. Murrangulisi muutusi sellise rahaga ei tee. Võiks ju avameelselt öelda, et tahtsime küll rohkem raha programmi planeerida, aga kahjuks ei tulnud päris nii välja.

Muidugi võib heameelt tunda ka selle viie miljoni üle, sest see on rohkem kui mitte midagi, aga kaotuse esitamine võiduna on silmakirjalik ja kujundab paraku ka hoiaku programmi suhtes.

Jääb üle vaid hoida nüüd pöialt selle eest, et vähemalt programmis olemasolevatki raha kasutataks võimalikult läbipaistvalt ja tõhusalt ning see avaldaks maakonna arengule tuntavat mõju. Eriti puudutab see ettevõtluse toetuste jaotamise süsteemi. Vastasel juhul saavad poliitikud raporteerida, et lubasime ja tegime programmi, ettevõtjad ütlevad, et raha kulus tõesti marjaks ära, aga ainult kohalikud tõdevad, et selle tulemusel suurt midagi paremaks ei muutunudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles