Sotside dilemmad

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänases Põhjarannikus ilmunud intervjuus ütleb Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser, et tulevaste parlamendivalimiste järel on nad valmis valitsust moodustama. Partei sees räägitakse Mikserist juba mõnda aega kui tulevasest peaministrist.

Mis on argumendid? Sotside rehnuti järgi peaks valijatel nelja aasta pärast parempoolsetest kõrini saama ja see on nende trump. Kui avalikkusele on jäänud mulje, et praegune valitsus on riiki hästi juhtinud, siis Mikseri vastuargument on see, et sa võid kuulata väga head plaati, aga kui oled teinud seda juba 153 korda, siis tahaks midagi muud.

Aktiviseerumas on sotsid ka Ida-Virumaal. Sel kevadel pääses Ida-Virumaalt esimest korda ajaloos parlamenti kaks sotsiaaldemokraatide nime all kandideerinud meest - Jevgeni Ossinovski ja Jaak Allik.

Ent parteil näikse tekkivat probleem, kuidas selgitada Ida-Viru rahvale oma püüdlusi, mis puudutavad põlevkivi ja sellega seonduvat. On ju põlevkivi paljude siinsete inimeste leib. Ent sotside üks juhtfiguur, fosforiidisõja tandril Lääne-Virumaal kaua tegutsenud Indrek Saar võtab jõuliselt sõna põlevkivienergeetika kokkurullimise teemadel.

Aga ometi on sotsid võtnud sihikule just venekeelse valija püüdmise, keda siinsete kaevurite-energeetikute ridades on valdav enamik.

Teine probleem on flirt Vene Erakonnaga Eestis, millest paljud on aru saanud kui ühinemiskatsest, mis peaks justkui meeldima venekeelsele valijale. See partei seostub enamikule eestlastest pronksiöö pogrommide korraldamise ja radikaalsusega. Ei ole tal erilist autoriteeti ka venekeelsete valijate seas. Nii on oht, et võitmata jäävad lõpuks vene valijate südamed ning selja keeravad ka eesti keelt kõnelevad toetajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles