Tõsiasi, mida Parts ei uskunud

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Samal ajal, kui majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts teisipäeval Jõhvi kontserdimajas hämmastusest suured silmad tegi, kuuldes Ida-Virumaa ajakirjanike käest, et Kohtla-Järvel on tulemas soojuse 60protsendine hinnatõus, olid tema haldusalasse kuuluvad konkurentsiameti ametnikud jõudnud selle hinnatõusu kooskõlastamisega juba lõpusirgele.

Ministri jutt, et nii suur hinnatõus pole võimalik ja konkurentsiamet ei tohiks sellega nõustuda, ei maksnud tegelikult tühjagi. Täpselt samamoodi nagu ka ministri erakonna IRLi viimaste valimiste üks põhilubadusi "Kodukulud alla!".

Õõnsavõitu olid ka Juhan Partsi soovitused ajakirjanikele tõsiselt tegelda soojuse hinnatõusu teemaga ja konkurentsiametilt aru pärida. Põhjarannik on juba varem korduvalt soovinud soojuse hinna kalkulatsioonide ja hinnataotluste kinnitamise põhjenduste avalikustamist. Konkurentsiametilt ei tule selle kohta piuksugi ega saagi tulla, sest ta on seadusega pandud vaikimisvande alla. Nimelt ütleb kaugkütteseadus, et konkurentsiamet ei või piirhinna kooskõlastamisega saadud teavet avaldada kolmandatele isikutele.

Kuu aega tagasi küsisime sedasama ka VKG Soojuselt. Selle juht Andres Veske lubas asja kaaluda ning kinnitas eile, et lähiajal tehakse see info osaliselt avalikuks.

Samas on selge, et olukorras, kus kaugküttehinnad on tõusnud viimastel aastatel aina suurematesse kõrgustesse ja nõuavad paljude majapidamiste sissetulekutest üha suuremat tükki, peaks ka riik mõtlema, kuidas olukorda leevendada. Abi oleks ka käibemaksu vähendamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles