Tüssjate väljajuurimine

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaa turismis viimastel aastatel toimunud edusammude üle on põhjust rõõmustada. Maakonna vaatamisväärsused pälvivad varasemast rohkem tähelepanu, siin peatuvate turistide arv suureneb.

Eeldame, et see kõik annab rohkem tööd ja leiba kohalikele inimestele ning toob tulu ka riigile ja  omavalitsustele. Ent just selles osas kipuvad maksuameti andmed optimismi mõnevõrra jahutama. Turismiäri kandvates harudes -  majutuses ja toitlustuses - on Ida-Virumaal ametlik palgatase väga madal, väiksem kui üheski teises maakonnas. Pealegi on maksuinspektorid avastanud siinsetes söögi- ja majutuskohtades hulganisti maksupettusi.

Maksuameti töö valemängijate väljajuurimisel on tähtis mitmes mõttes. Muidugi peab riik seisma oma huvide eest ja see raha, mis seadustes kehtestatud  maksumääradega on ette nähtud kõigil maksta, tuleb eelarvesse kokku koguda.

Sama oluline on aga ka võrdse konkurentsi kindlustamine. Ei tohi lasta tekkida olukorda, et need, kes tüssavad riiki ja maksavad töötajatele ümbrikupalka, saavad tänu sellele võrdluses nendega, kes ausalt tegutsevad, eeliseid. Tihedas konkurentsis klientide pärast võib riigimaksude arvelt "säästmine" anda ebaõiglaselt märkimisväärse edumaa.

Petturite elu ebamugavaks tegemine ja nende vahelejäämise tõenäosuse suurendamine peaks mõjuma positiivselt kogu turismi tööstusharule. Piltlikult öeldes, kui on tagatud, et platsil toimetab võimekas kohtunik, kes tõkestab ebaausad võtted, siis ausas mängus osaleda soovijate  arv eeldatavasti kasvab ehk investeeringuid tuleb juurde. Kaasmõjuna peaksid kasvama töötajate ametlikud palgad ning rohkem raha teenivad nii riik kui kohalikud linnad ja vallad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles