Sotside ränk lahing Narvas

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et sotsiaaldemokraatidel õnnestus kohalikeks valimisteks oma nimekirja saada Narva kolledži direktor Katri Raik, on nendele hea saavutus. Kuid arvestatava valimisedu saavutamiseks tuleks neil leida veel vähemalt paarkümmend inimest, kes oleksid narvalaste silmis tuntud ja autoriteetsed ning suutelised igaüks koguma vähemalt 300 häält.

Eelnenud kohalikud valimised on Keskerakonna võimu Narvas ainult tugevamaks muutnud. Viimati kogusid nad ligemale 77 protsenti kõigist häältest ja hõivasid volikogus 26 kohta 31st. Ilmselt ei kaota oma raha need, kes panustavad selle peale, et ka tänavu sügisel langeb Keskerakonna saagiks vähemalt 2/3 narvalaste häältest.

Mitmed kriminaalasjad ja skandaalid võivad kuigipalju usaldust praeguste linnavõimude vastu murendada, ent küsimus on, millised on sealsete valijate alternatiivid. Väga palju tuntud võtmeisikuid ja häältemagneteid on kas töökohtade või munitsipaalraha kaudu praeguse võimuga tugevasti kokku köidetud.

Riigis võimul olevate Reformierakonna ja IRLi võimalused oma nimekirja kaudu kas või üks-kaks saadikut volikogusse saada on nullilähedased. Esiteks on nende erakondade maine suurema osa narvalaste silmis väga madal. Teiseks ei ole need erakonnad eelnenud aastatel ka midagi selleks ette võtnud, et oma positsioone veidigi parandada. Ammugi ei ole võimalik seda teha valimiste-eelsete kuudega.

Sotsid ongi sisuliselt ainus arvestatav jõud, kes on suutelised Keskerakonnale Narvas vähegi arvestatavat konkurentsi pakkuma, juhul kui neil õnnestub kaasata oma nimekirja veel tuntumaid narvalasi ja teha võimas, aga samas tark valimiskampaania. Sel juhul võiks sotsid ehk kolmandiku kohtadest saada. See ei tooks neid veel võimule, kuid tugev opositsioon tuleks Narvale kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles