Hull lugu elektriga

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui viimastel aegadel on olnud põhjust rääkida elektri kehvast kvaliteedist ehk pinge kõikumisest maakonnakeskuses Jõhvis ja selle lähiümbruses, siis sel nädalal tabas tervet piirkonda juba suurem pauk.

Peaaegu kogu Ahtme linnaosa ja osa Jõhvist jäid mitmeks tunniks sootuks elektrita. Kusjuures tegu polnud äikese, tormi ega mingi muu loodusnähtusest põhjustatud tagajärjega. Piisas väidetavalt ühe kaabli purustamisest, mis omakorda viis tapva viirusena rivist välja veel suure hulga seadmeid ja põhjustas ka ühe trafo süttimise.

Eriti hull lugu oli, et tugevate voolutõugete tõttu sai pihta ka keskhaigla sisekliiniku elektrisüsteem, mille tõttu ei hakanud kohe toimima sealne automaatne elektrivarustus. Sellistel riketel võivad olla eluohtlikud tagajärjed. Ilmselt tekkis elektririkete kõrval kommunikatsioonihäire, mistõttu haiglas alles viimasena väline elektrivarustus taastati.

Muidugi oleme harjunud elektrivarustust võtma iseenesestmõistetavana ega mõtle selle peale, et iga tehniline süsteem võib olla ka haavatav. Küll aga peaksid elektrisüsteemi töökindluse eest vastutajad kandma hoolt, et selliste olukordade kordumise tõenäosus oleks võimalikult väike.

Kindlasti ei tohiks selliseid juhtumeid ära kasutada selleks, et taotleda  võrguteenuste järjekordseid hinnatõuse põhjendusega, et süsteemid on mädad ja nende uuendamiseks peavad tarbijad rohkem raha välja laduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles