Aasta olulisim protsess

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahtlemata on tänavugi Viru maakohtus arutusel mahukaid ja olulisi kriminaalasju, mille arutamine võtab asjaosalistelt palju aega ja auru. Ent Ida-Virumaa kõige tähtsam ja avalikkusele huvipakkuvaim saab olema niinimetatud Solovjovi-Ossipenko kohtuasi, selles pole küsimustki.

Ja mitte ainult seetõttu, et arutuse all on väidetavad korruptsioonikuriteod, vaid ka seepärast, et kohtu all on Eesti suuruselt viienda linna pea ning ärimees, kelle äride õitsengu saladuseks peetaksegi head läbisaamist Kohtla-Järve võimudega. Nüüd tuleb prokuratuuril see must valgel kohtus ära tõestada.

See ei saa kahtlemata lihtne olema, sest süüdistatavatel on kogenud ja nimekad advokaadid ning asja on nii kaua menetletud, et ka tunnistajate mälusoppides ei pruugi olla enam nii palju sisukat informatsiooni nagu aastate eest.

Eeluurimise venimine on üks asju, mis on kindlasti paljudes inimestes küsimusi tekitanud, ning kui möödunud aastal selgus, et kriminaalasi jääb ligi kaheks aastaks veel kohtusse seisma, põhjustas see kahtlemata paljudes pettumust meie õigussüsteemi võimekuses kriminaalasju efektiivselt ja mõistliku aja jooksul lahendada. Eriti tähtis on see korruptsiooniasjade puhul, mille kohtueelne uurimine ongi teiste kuritegudega võrreldes keerulisem, ent mis kohtusse jõudes ei tohiks enam sinna kauaks seisma jääda.

Seetõttu on kahtlemata positiivne Viru maakohtu võime ja soov tööd ümber korraldada nii, et justiitssüsteemi autoriteet avalikkuse silmis liialt kahjustada ei saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles