Kodukulud ei lähe kuidagi alla

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küte on enamiku korterelamus asuvate kodumajapidamiste suuremaid kulusid. Et Ida-Viru mitmete linnade soojatootjad on saavutanud konkurentsiametilt ridamisi nõusolekuid hinna kergitamiseks, ongi see kerkinud poole suuremaks kui mõne aasta eest.

Seepärast ei ole ka midagi imekspandavat, et suhteliselt sooja novembri ja detsembri eest tuleb loovutada soojafirmadele peaaegu sama palju raha kui eelmistel talvedel kõige pakaselisemate kuude ajal.

Nurin sellise tõsiasja üle ei meeldi sugugi valitsuserakonnale IRLile, kes lubas viimaste kohalike valimiste eel, et viib kodukulud alla. Kui kütmise hinnad on tegelikkuses siiski kerkinud, on IRL püüdnud selgitada, et neist on valesti aru saadud. Nemad polevat poole sõnagagi lubanud hindu reguleerida, küll aga viinud sisse riikliku toetuse majade kordategemiseks.

Kindlasti oleks sellest märkimisväärne abi. Ainult et sellest toetusest on seni osa saanud väga vähesed korteriühistud. Enamasti seejuures ikka need tugevamad, kus korterite turuväärtus kordades kõrgem kui näiteks Ida-Virumaal ja elanike maksevõime hea, tänu millele pole ka probleemiks palgata võimekaid projektijuhte ja spetsialiste, kelle hea töö tulevikus säästu kindlustab.

Vaevu ots otsaga kokku tulevatele ühistutele on selline ettevõtmine paras ulme. Aga just nemad vajaksid kõige rohkem toetust ja ka kohalike omavalitsuste abi sellistest säästuprojektidest läbimurdmiseks.

Muidugi tingimusel, et  toetusi jagava riigiasutuse KredEx kodulehel pole samal ajal teadet, et korterelamute suure huvi tõttu rekonstrueerimistoetuse vastu on vahendid praeguseks lõppenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles