Seadus peab olema inimese nägu

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba teist nädalat lööb meedias laineid 13aastase Kohtla-Järve tüdruku lugu, kellelt riik tahab ära võtta Eesti kodakondsust, kuna ilmnes, et isa on Vene konsuli soovitusel võtnud lapsele ka Venemaa kodakondsuse, millest nüüd enam lahti ei saa. Eestis on aga topeltkodakondsus keelatud.

Avalikus debatis kaldutakse kaitsma rohkem nõrgemat poolt ehk siis last ja tema huve. Oma sõna kodakondsuse allesjätmise poolt on öelnud ka president Ilves ja peaminister Ansip.

Ja eks see on ka mõistetav: see on normaalse ühiskonna loomulik reaktsioon sellele, kui nõrkadele liiga tehakse. Milles on laps süüdi, kõlab õigustatud küsimus.

Ainus, kes külmal kalapilgul edasi tegutseb, on siseministeerium minister Ken-Marti Vaheri õigustuste saatel. Ühest küljest on ametnike tegevus arusaadav - nemad peavad järgima seadust. Ent on poliitikute asi teha nii, et seadused oleksid avalikkuse silmis õiged ja õiglased. Praegusel juhul see nii pole ning sellest saavad aru ka koalitsioonipoliitikud, kes sel nädalal olukorra lahendamiseks sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski seaduseelnõu siiski maha hääletasid. Eile esitas Ossinovski eelnõu uuesti, olles kindel, et see läheb läbi.

See võimalus on nüüd tõepoolest suurem, pärast seda kui avalikkuse pahameel on kõvasti paisunud. Kes julgeks praegu, europarlamendi valimiste künnisel riskida partei reitinguga ja õigustada seadust, mis teeb paljude arvates ebaõiglaselt liiga ühele lapsele (aga tulevikus veel ehk paljudelegi)?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles