Mõttetud trahviähvardused

Mait Sepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Matti Kämärä
Foto: Matti Kämärä

Hiljuti sattusin Kohtla-Järve serval olevate garaažikooperatiivide juurde ja mõningase kurbusega peab täheldama, et see kultuurifenomen hakkab meie maal hääbuma.

Inimesed ei viitsi enam oma kallihinnalisi autosid kuhugi kaugele garaaži vedada. Pigem peetakse kodus naabritega lahinguid majavaheliste muruplatside hõivamisel. Nii seisavadki paljud garaažiboksid tühjana, lagunevad ja meelitavad prügistajaid.

Viimaste peletamiseks oli garaažikooperatiivi seinal venekeelne kiri: "Prügi maha panemine keelatud, trahv 500 eurot."

Mind muidugi ehmatas selline ähvardus ära. Selle peale ei julge isegi maha sülitada. Mitte et ma kuigi tihti sülitada tahaks, aga siiski - äkki tuleb keegi ja nõuab kümneka? Ent siis hakkasin mõtlema, kas selline ähvardus ka teistele mõjub. Nendele, kes tegelikult prügi siia linna äärde veavad.

Ühelt poolt jah, prügi koguse ja koostise järgi otsustades peaksid need vedajad tõesti olema võimelised 500 eurot trahviraha välja käima. Garaažide taha veetud veoautokummide ja arvutividinate lademest võis oletada, et neid pole sinna viinud mõni pensionist pensionini elav vanamammi, kes pole eluski poolt tuhandet eurot käes hoidnud. Nende kuhjade taga on ilmselt mõni ettevõte või organisatsioon, kellel kasutada suuremat sorti kastiauto.

Mnjah, aga teisalt, missuguse mehhanismiga peaksid garaažiomanikud selle raha prahitoojatelt kätte saama? Ametlikult peaksid reostaja tabanud inimesed välja kutsuma politsei, laskma protokolli teha ja nii edasi. Ise raha nõudma hakates võib lisaks prahihunnikule ka röövimiskatse süüdistuse kraesse saada. Ja paraku maaomaniku kui kannatanu taskusse see raha niikuinii ei jõua. Sestap ma arvan, et pole mõtet trahviähvardustega omaenda majapidamist sodida.

Garaažiomanike püha viha on muidugi mõistetav - prügihunnikud on juba korduvalt põlenud ja mis ime siis leegil sealt garaažikatusele hüpata oleks. Aga kui juba vihasest peast tuleb tahtmine neid - ütleme pehmelt - halbu inimesi, kes oma saasta Uikala prügila asemel teie aia taha maha panevad, kuidagi hurjutada, siis võiks seinale kirjutada midagi elutruumat. Näiteks stiilis "Prügi maha panijal peksame ribid sisse" või "Lööme teie hambad teie enda prügisse".

Muidugi, suurema usutavuse mõttes võiks kõigepealt lagunenud garaažiboksid prahist puhtaks rookida. Et võimalikele prügistajatele rõhutada: puhtusega on meie kooperatiivis tõesti tõsi taga.

Kena kevadise ilmaga on ju mõnus naabritega talguid või laupäevakuid pidada. Prügiauto tellimine, muide, pole ka tegelikult ülearu kallis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles