Naised püssi lohistamas

Jüri Pino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees
Foto: Postimees

Kooseluseaduse hullus mõneks ajaks justkui vähe vaibunud, juba uus tuumakas teema raalikuvaritel.

Tüdrukud kah püssi lohistama.

Eks ta ole. Rahvusvaheline olukord ju järjekordselt täielik olukord. Pingeline, ärev, vaatlejates murettekitav. Venelased − vist − jälle 200 rahuaastat tähistava Rootsi vetes. On nad seal, ei ole, eks rootslased ise teavad. Allveelaevapüügis peaksid nemad ju olema kõvemaid käppi maailmas, kui suudavad ise ehitada sihukesi, mis ameeriklastele ära teevad. Laenasid mõni aasta tagasi oma Gotlandi allveelaeva aastaks neile, küll rootsi meeskonnaga, ja viikingid lasksid lennukikandja Ronald Reagan õppustel tinglikult põhja. Legend pajatab ka, et jänkid olla lõpuks nutuselt ja šifreerimata anunud rootslasi: tulge nüüd pinnale, me tõesti ei leia teid üles. Nii et las segavad vett, küll ükskord selgus tuleb, mis ja kui sügaval.

Seni võib taas ennast lõbustada oma oletustega. Mis vaevalt et hullemad on kahjurõõmsast uskumusest, nagu oleks Stockholmi skäärides maailma suurim allveelodi Dmitri Donskoi, noh, see kurikuulus Akula või Typhoon, ära uppunud. See kolakas oleks igal juhul luukipidigi vee peale jäänud. Niisiis, pakutagu välja, et ärevust territoriaalvetes ei põhjusta mingi allveelaev, vaid asjaolu, et see venelaste uurimislaev Akadeemik Logatšov hoopis Estonia vraki kandis nuuskida võis. Ah? Vat nii trumbatakse vandenõuteoreetikuid!

Kui väheks jäi − rootslased ajasid oma saarekestel taga kahtlast mustas rõivas seljakotiga meest. Tea nüüd, ehk pidanuks naabrite käest ääriveeri ühtteist järele uurima. Näiteks, kas pole Norra türmides kinnipeetavatele akvalangistikursusi hakatud korraldama ja ega keegi Breivik sinna end kirja pannud. Hulludel jõudu jagub, asi see Norrast Rootsi ujuda, ikka saartele, saartele.

Ongi Norra ära mainitud. Sealt paistab hiilgav mõte tüdrukute rekruteerimisest tulnud olevat. Nagu paljude asjadega siin maal, tundugu need kui veidrad tahes, ütle vaid, et: aga välismaal on nii! Mispeale kõik vastalised tõmmaku saba jalge vahele, kadugu oma pimedasse keskaega tagasi, nõidu põletama, valerahategijaid keetma.

Isegi ei viitsi hakata üles lugema vastuväiteid. Neid on ammu targemad mehed ette toonud. Kõik taanduvad ikka ühele − ei ole sõjavägi naiste koht ja neid sinna pressida ei tee ühtki väge võitlusvõimelisemaks. Juba see, et meestel-naistel on erinevad kehaliste katsete nõuded, peaks näitama. Nagu üks mu ohvitserist sõber ütles: mis kaupa me tahame − marsib 30 km, 30 kg seljas, ja on siis veel võimeline sõdima. Eesti tööseadus peaks mu teada otseselt keelama naisi niimoodi pingutamast.

Ammugi ei anna see miskit manu rahvuse edasikestmisele, mis vist peaks olema natuke suurem mure kui võrdõiguslus. Ja kas meil oleks tuju olla ühes reas riikidega, kus naisi sõjaväkke käsutatakse: Põhja-Korea, Tšaad, Sudaan? Mehed, jäägem ikka valgeteks inimesteks. Iisraeli võib lugeda ehk ainukeseks mõistuspäraseks juhtumiks − kui sind on ikka väga vähe väga väikesel maalapil, siis on mõistetav, et igaüks peab oskama püssi pruukida. Aga just juudid avastasid, et silm silma vastu on naistest pundis rohkem kahju kui tolku ja lahinguüksustesse naisi ei panda. Liibüa... kadunud kolonelil oli omapärane huumorimeel, tal ju koosnes ihukaitse ka ainult naistest.

Vaielda pole mõtet, nagu siin maal ikka. Kui on teema üles tõmmatud, tüdrukud, pange vaimud valmis, mõni aasta läheb. Sest eesrindlikus Norras on nii − meie ka! Olgugi põhjenduseks vaid tavaline lamedus võrdõiguslikkusest, naiste paremast esindatusest jne. Eks pehmed väärtused tooda ka mängu.

Naiste kohustuslik sõjaväeteenistus on muidugi pärl, aga paistab, nagu oleks peaaegu kõik euroopalikud sõjaväed saanud endale ülesandeks muutuda mingiks sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse osakonnaks. Norrakad siin esirinnas − ameeriklased ei lase naisi allveelaevale teenima, Norras on seelikuga allveelaevakapten olemas. Kuidagi ei saa neist lotjadest üle ega ümber... Amerid on häbelikult lubanud vea parandada, juba lähemate aastate jooksul. Nagu ka teised. Mille kõrval näib sõjavägede peamine mõte kuskile ära kaduvat. Pole tähtis, kas suudetakse sõdida, peaasi, et naisõiguslased rahule jäävad.

Või ehk on välja mõeldud uus doktriin. Et võtame naised väkke. Kuri vaenlane muidugi saab teada. Kui sõjaks läheb, siis kurja vaenlase seksistlikud soldatid üritavad mitte tappa, vaid vange võtta... ja jooksevad ummisjalu demokraatlike kuulide alla! Või siis unustavad sõjavange menetledes oma teenistuskohustused, saab neist üllatusrünnakuga jagu. Igal juhul, võit on meie!

Hurraa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles