Väärt algatus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu eeskujul ka Kiviõlis kavandatav elanike kaasamine linnaeelarve koostamisse on väärt algatus, mida võiksid järgida teisedki Ida-Viru omavalitsused.

Selle käigus võivad tulla välja mõned uue huvitavad mõtted, mida igapäeva rutiinis tegutsevatel ametnikel ja volikogu liikmetel ei pruugi pähegi tulla. Samas ei  tasu ootusi ka liiga suureks upitada.

Tõsiasi on, et see mängumaa, kus enamik omavalitsusi (kui Ida-Viru puhul rikkad põlevkivivallad välja arvata) peab eelarvega toimetama, on märksa ahtam, kui paljud maksumaksjad ilmselt arvavad. Lõviosa kulutusi on paika pandud mitmesuguste seaduste ja omavalitsusele seatud kohustustega.

Nii-öelda vabakava jaoks jääb sellest enamikul väga vähe raha üle. Seegi raha tuleks ideaalis kulutada sellele, mida parajasti võimul olev valimisliit või erakond on lubanud.

Küll aga aktiveeriks inimeste kaasamine neid rohkem huvi tundma nii ühise avaliku rahakoti kui üldise valitsemise vastu. Võimalik, et tulevad mõistlikud ettepanekud nii  kokkuhoiu, tulude kasvatamise kui ka vajalike investeeringute kohta. Avalikkuse suurem huvi võib ära hoida nii mõnegi lolluse või raiskamise.

Oluline on seegi, et sellise protsessi käigus viib rohkem inimesi end kurssi sellega, kuidas kohaliku omavalitsuse tulud ja kulud kujunevad. Tänu sellele on nad ka valimiste eel pädevamad hindama võimulepürgijate lubadusi ja ära tundma, mis on bluff ja mis tõsiseltvõetav idee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles