Hendrik Agur: "Gümnaasiumis õppimine jääbki pingeliseks."

Hendrik Agur
Copy
Hendrik Agur, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor
Hendrik Agur, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Foto: LaPresse/Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

Pöördusin teie poole infominutitel üleskutsega hoida tasakaalukat ja kooli väärtusi hoidvat joont seoses Facebookis leviva kohati lahmiva ja alatu kriitikaga meie kooli aadressil.

Paljude kritiseerijate profiil on tuttav: ise kooliga sidet mitte omav kodanik, kes "teab" kõige paremini, millised on meie kooli siseelu ja inimesed. Palun ja soovitan, kallid koolipere liikmed, oleme sirgeselgsed, heatahtlikud, väärikad ning sõbralikud kõikide suhtes.

Öeldakse: "Tapa kurjus headusega!" Teemegi nii, uskuge, see töötab. Kui kellelgi on mure, ettepanek või kasvõi etteheide millegi kohta, mis koolis ei meeldi, siis palun tulge ja rääkige, andke märku ja leiame lahenduse. Paraku juhtub ka nii, et õpilane ütleb koolis, et kõik on hästi, aga koolist välja minnes räägib sõpradele ja tuttavatele, et see ja see on valesti. Kulla õpilane, aga me ei saagi ju teada, kui sul on mure.

Loomulikult on kahju, et mõned noored ei ole soovinud jätkata õpinguid meie koolis, aga tuleb ka mõista, et kõikidele ei sobigi gümnaasiumis õppimine, kõikidele ei sobi pingutamine ja raskuste ületamine ning kindlasti on ka muid põhjusi, miks on lahkutud.

Alati palun tule ja räägi koolis sees. Hoiame kooli mured kooli sisse ja lahendame need meeldivalt ja sujuvalt, nii on turvaline, viisakas ja lugupidav üksteise suhtes. Tänan kogu südamest meie aatelisi õpilasi, kellele kaaskodanike ülekohtused repliigid ei ole tundunud õiglased ning kes on ausalt oma arvamust avaldanud, kutsudes ka kriitilisi kaaskodanikke korrale ja konstruktiivsusele.

Lahkunud õpilastest. Tänase seisuga on lahkunud koolist 33 õpilast. Loomulikult on kahju, et mõned noored ei ole soovinud jätkata õpinguid meie koolis, aga tuleb ka mõista, et kõikidele ei sobigi gümnaasiumis õppimine, kõikidele ei sobi pingutamine ja raskuste ületamine ning kindlasti on ka muid põhjusi, miks on lahkutud. Rõhutan, et kõik tänaseks lahkunud õpilased on seda teinud omal soovil ja vabatahtlikult. Mitte kellelegi ei ole avaldatud kooli poolt survet või − veel enam − sunnitud kedagi lahkuma.

Kooli juhtkonna liikmed on eranditult kõikide lahkujatega vestelnud ning soovitanud veel mõnda aega jätkata meie koolis, et rohkem harjuda ning jõuda endas selgusele. Kõikidele lahkuda otsustanutele on kooli poolt soovitud kõike head oma edasistes õpingutes ja eluteel.

Kui mõnel õpilasel küpseb mõte koolist lahkumisest, siis väga palun, tulge enne vestlema õppenõustajate, õppejuhtide, direktori või õpetajatega. Palun teid, rääkige! Ei sooviks ühegagi teist enam suure üllatusena kohtuda kantselei uksel, mantel seljas, lapsevanem kaasas ja lahkumisavaldus käes. Oma murest ja mõtetest rääkimine aitab kõige paremini.

Me toetame õpilasi ja püüame igas olukorras leida sobiva lahenduse. Teame, et paljudel on raskusi eesti keeles õppimisega, tulles vene õppekeelega koolidest. Te olete vaprad ja tublid, suur tunnustus teile, juba läheb paremaks ja me saame kindlasti hakkama. Aga ka ise peab pingutama ja leidma motivatsiooni.

Miks mul on vaja õppida riigikeel hästi selgeks? Mõelge palun sellele. Kool toetab teid. Kasutada saab keele-coach'ide abi ja õpilastest vabatahtlike keelementorite abi. Palun kasutage neid võimalusi.

Kaks ja pool kuud on uue kooli elus lühike aeg, kuid piisav, et olla veendunud: kool on kenasti tööle läinud, koolipere on koolikorraldusega harjunud ning õppinud üksteist tundma. Koolis valitseb sõbralik, töine ja üksmeelne õhkkond. Küllap olete õppinud meie õpetajaid juba tundma ja nemad teid.

Õpingud on kindlasti pingelised ja pean ütlema, et see jääbki nii. Pingutamine ja püüdlikkus arendavad teid ja valmistavad ette elus hakkama saamiseks.

Unustame ka viisakalt riietumise ja noa ja kahvli kasutamise teema käsitlemise meedia kaudu. Nõuded on kõigile teada ja palun neid järgida.

Mõelge alati ka edasises elus, millise mulje jätate endast ümbritsevatele korrektse riietuse (üldiselt on hästi, aga kahjuks mõningate selgelt eristuvate õpilastega on koolipildis tagasiminek) ja kultuurselt söömisega. Sellised detailid on lisaks kuulamisoskusele olulisemad, kui esmapilgul võib tunduda. Need võivad teie ees avada uksi või siis sulgeda neid... Mõelge sellele. Korrektne, viisakas, sõbralik ja tore inimene on alati see, kellega on meeldiv suhelda ja ajada asju. Aga detailidest koosneb tervik, praegusel juhul teie elutee. Palun mõelge sellele.

Varsti on juba jõulukuu. Oleme ikka tubli, üksteist toetav koolipere, kus on sõbralikud ja vahvad inimesed, kellega koos on tore ühes koolis õppida ja läbida oma gümnaasiumiteed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles