JUHTKIRI Öine alkomüügi piirang: põhjus tõsiselt kaaluda

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tänane Põhjarannik kirjutab, et politsei on hädas Jõhvi lõbustusasutuste juures toimuvate korrarikkumistega ning soovib, et vallavalitsus kaaluks alkoholimüügi piirangute kehtestamist baarides ja restoranides. 

Tegelikult pole probleem ju sugugi uus: me kirjutasime sellest ka mullu sügisel, kuid siis jäi vallavalitsuse otsustavam reaktsioon tulemata. Ega Jõhvi ole tegelikult mingi erandlik koht, kus kaklused ja muud korrarikkumised kõrtside juures aset leiavad. Sama mure on näiteks ka Narvas, seda eriti nädalalõppudel, kui inimeste kontsentratsioon meelelahutusasutustes tõuseb ning alkoholi mõjul on tülid kerged tõusma. 

Teenäitaja on alkoholimüügi piirangute kehtestamisel olnud Tallinn, mille võimud otsustasid eelmise aasta lõpus, et alates tänavu 1. juunist need piirangud kehtestatakse. Alkoholi jaemüük on 2020. aasta suvest kohapeal tarbimiseks keelatud argipäevadele eelnevatel öödel ajavahemikul kella kahest kuni kuueni ning laupäevale ja pühapäevale eelnevatel öödel kella kolmest seitsmeni.  

Ent juba on ettevõtlusringkonnad selliste meetmete üle oma nördimust avaldanud, süüdistades omavalitsust ettevõtlusvabaduse piiramises. 

Ka Jõhvi vallavanem Max Kaur ütleb tänases lehes, et tegemist on väga tõsist kaalumist vajava otsusega, kuna mäng käib ettevõtlusvabaduse ümber. 

Aga iga vabadus saab olla piiramatu nii kaua, kuni see ei hakka takistama teiste õigusi ja vabadusi. Ent õigus turvalisusele on meil kõigil, samuti nagu õigus öisel ajal puhata, ilma et keegi su akna taga räuskaks või kakleks. Siin on omavalitsusel muidugi lai kaalutlusõigus, ent kui valida on mõne kõrtsipidaja äriedu ning kümnete linnakodanike turvalisuse ja rahu vahel, on viimase kasuks rääkivad argumendid kaalukamad. Seda enam, kui kõrvale on võtta kuiv politseistatistika, mis räägib alkoholiga seotud öiste korrarikkumiste märgatavast kasvust meelelahutusasutustes ja nende lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles