JUHTKIRI Riigi sõnumid peavad olema selged

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Koroonatest. Illustratiivne foto.
Koroonatest. Illustratiivne foto. Foto: Matti Kämärä

Seda võib nüüd kinnitada, et enamik Eesti inimesi on üle kahe nädala väldanud eriolukorras käitunud adekvaatselt ja vastutustundlikult. Kui vaadata tänavapilti ja avalikke kohti, on soovitust püsida kodus võetud tõsiselt, ka karjakaupa kogunemised on pigem erand kui reegel. 

Seevastu on aga inimesi mõnigi kord segadusse ajanud riigilt tulevad teated. Arusaadav, et praegune olukord on erandlik ka riigijuhtidele ning kriisireguleerimise üksustele, kuid põhisõnumid inimestele peaksid olema siiski selged ja arusaadavad. 

Oluline märksõna siin on testimised, millega on algusest peale olnud paras segadus. Need sõnumid on pidevalt olnud muutuses ja praeguseni on paljudele ilmselt segaseks jäänud, kuidas, mis tingimustel ja kes saab enda testimist nõuda, kas on võimalik ka ise kusagile testimiseks kohale sõita jne. Teisipäeva õhtul ütles välisminister Urmas Reinsalu ETVs, et kohe hakkab valitsus arutama elanike masstestimist, samal ajal kui veel nädal tagasi räägiti, et masstestimisel pole mõtet. 

Eks rahvas ootab selgust muudeski küsimustes. Mis puudutab näiteks inimeste igapäevast toimetulekut kriisi ajal (riigitugi ettevõtetele jne), aga oodatakse ka otsust, kuidas ja millal lõpeb kooliaasta, kas lõpueksamid tulevad või ei. Praegusel ajal on eriti tähtis, et riigi sõnumid rahvale oleksid võimalikult konkreetsed ja arusaadavad − nii on kõigil lihtsam raskel ajal tegutseda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles