Kaire Viil: digipaast aitab olla maailmaga päriselt ühenduses

Kaire Viil
Copy
Kaire Viil, täiskasvanute koolitaja ja coach
Kaire Viil, täiskasvanute koolitaja ja coach Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Mobiiltelefonid tegid üheksakümnendatel võimalikuks kogu aeg maailmaga ühenduses ja kättesaadav olla.

Kui 19. sajandil leiutati telegrammid, kartsid mõned Ameerika farmerid, et äkki tuuakse nendeni vahel selline sõnum, millest nad pole huvitatud. Praegu laseme end päevas kümneid kordi katkestada infokildudel, millel pole tegelikult mingit tähtsust.

Kas olete vahel jälginud, kuidas veebis aega veedate? Mis juhtuks, kui loeksite uudiseid korra päevas paberlehest? Millisest olulisest infost ilma jääksite? Paberlehes või raadiouudistes pole lõputut pildi- või klatširünnakut, mis on paljudel tekitanud sõltuvust.

Ajalehe lugemine ei riku nii palju tuju, ei väsita ega kuluta meie aega nii palju kui digivahendis sihitu surfamine. Tihti juhib digiseade inimese ajakasutust ja vaba aja veetmist.

Ajalehest uudiseid lugedes saab teistmoodi naudinguid kui sotsiaalmeediast laiki või südameikooni oodates. Inimesed on sotsiaalmeedias tihti justkui autopiloodil ning ootamatud pildid või laigid toodavad ajju hetkeks õnnetunnet tekitavat dopamiini.

Ajalehe lugemine ei riku nii palju tuju, ei väsita ega kuluta meie aega nii palju kui digivahendis sihitu surfamine.

Inimene on sotsiaalne ning talle on oluline, mida inimesed arvavad. Kuidas seda peale sotsiaalmeedias laikide ootamise veel teada saaks? Kas sotsiaalmeedias kiirreageerimine näitab tegelikku hoolimist? Paraku tunnevad paljud sotsiaalmeedia tõttu end veegi üksildasemana. Cal Newport võrdleb raamatus "Digital minimalism" sotsiaalmeedias küberlogelemist suitsetamisharjumusega. Suitsetaja ohverdab kopsud, laikija oma hinge.

Digipaastuga harjumine võib alguses olla keeruline ning see võtab veidi aega. Muutused ongi tihtipeale algul ebamugavad. Millised veebilehed on teile päeva jooksul tõepoolest hädavajalikud? Kuidas kasutaksite internetti, kui saaksite seda teha vaid tund aega päevas? Kuidas võtaksite sotsiaalmeediast kõige kasulikuma osa, kui saaksite seal surfata kümme minutit päevas?

James Clear soovitab raamatus "Aatomharjumused" teha halvad harjumused võimalikult ebamugavaks. Kui veebilehtedele peab iga kord paroolidega sisse logima, siis ehk ei teki tahtmist sina liiga tihti minna. Clear soovitab halba harjumust põhjustavad asjad peita ning asendada näiteks digiseade mõne muu kasuliku meeldiva ajaviitega.

Millise paberajakirja või muu hobieseme saaksite panna nutiseadme kohale ning haarata hoopis seda mitu korda päevas? Kindlasti (taas)avastate palju tasuta lihtsalt kättesaadavaid vaba aja tegevusi. Ka kella saab vaadata seinalt või randmelt ning ärgata saab vana kooli äratuskellaga.

Paberlehe lugemine, silmast silma suhtlemine on tunduvalt aeglasem kui veebisurf või laikimine. Ka kiirtoidust ning aeglaselt valminud roast saame võrreldamatud elamused. Aeglane läbimõeldud tegevus on tähenduslikum, meeldejäävam ja sügavama sisuga.

Digipaast aitab maailmaga paremini ühenduses olla ning kõrvaklappide asemel saab kuulata oma mõtteid ja ümbritsevaid helisid. Silmast silma jutuajamine ning tunnustamine on väärtuslikum kui tuhat laiki.

Digipaast arendab loovust ning õpetab taas olulisi, tähenduslikke asju märkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles