JUHTKIRI Ettevõtjast poliitik peaks maksude tasumisel olema musternäidis

Põhjarannik
Copy
Riik ei saa avalike teenuseid osutada rohkem, kui ettevõtlus maksudega eelarvesse panustab. Kuid küsimus on ka, mida riik selle rahaga täpselt teeb.
Riik ei saa avalike teenuseid osutada rohkem, kui ettevõtlus maksudega eelarvesse panustab. Kuid küsimus on ka, mida riik selle rahaga täpselt teeb. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ettevõtlusega tegelemise eesmärk ei ole riigile võimalikult palju makse maksta, vaid omanikule kasu teenida. Samas on oluline, et ettevõtjad panustavad kehtivate seaduste ja reeglite raames maksudega nii kohalikku kui ka riigieelarvesse. Triviaalne tõsiasi, mida tasub pidevalt meelde tuletada: kusagilt mujalt kui ettevõtlusest riigile raha ei tule. 

Erilise luubi all maksude maksmise seisukohast on need poliitikud, kes on end ise positsioneerinud ettevõtjatena. Jõhvis on nendeks nii äsja vallavanemaks valitud Valgamaa meelelahutusärimees Jüri Konrad kui ka endine vallavanem ning nüüd volikogu esimehe kohale asuda sooviv, kitsekasvatustalu pidav Martin Repinski. Nende mõlema ettevõtted on aga väga nirud maksumaksjad.

Sellel, kuivõrd on nende ettevõtete maksukäitumine kooskõlas seadustega, hoiavad küllap hästi silma peal maksuameti detektiivid, kes näiteks Jõhvis võimul oleva valimisliidu Jõhvi − Meie Kodu liidri Nikolai Ossipenko firmades on avastanud sadade tuhandete eurode ulatuses maksupettusi, mis on leidnud kinnitust ka kohtuotsustes. 

Jüri Konradi firma tasutud imeväiksed maksusummad tekitavad avalikkuses esialgu küsimusi. Poliitikud, kes ise saavad palka maksumaksjate eest ja tegelevad maksumaksjate raha jagamisega, peaksid ettevõtjatena olema maksude tasumisel laitmatult eeskujulikud. 

Kui kõik ettevõtjad maksukäitumise "hallis tsoonis" loominguliselt toimetaksid ja maksud nullilähedaseks optimeeriksid, ei oleks ka ühelgi erakonnal millegi eest oma valimislubadusi täita.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles