JUHTKIRI Mustad jõulud

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Läks nii, nagu ennustati. Koroonaviiruse teine laine on olnud hoogne ja eriti suureks läksid näitajad Ida-Virumaal, mistõttu valitsus otsustas sel nädalal kehtestada rangemaid piiranguid.

Ja kohe tekkis nende kohta küsimusi. Kas meil on näiteid selle kohta, et nakatumise mõistes eriti ohtlikud on hotellid ja spaad? Teadaolevalt mitte. Kas söögikohtades on olnud koroonaplahvatusi? Sellestki pole me midagi kuulnud. Kas värskes õhus distantsireeglitest kinni pidades sportimine on ohtlik? Spetsialistid ja poliitikud asuvad siin kindlasti vastusega vingerdama. Ometi on see kõik keelatud. Nagu me ei ole kuulnud ka nakkuse levikust teatri- või kontserdisaalides. Ent tänasest on see kõik Ida-Virumaal kinni.    

Jah, nüüd, tagantjärele tarkusena võime öelda, et kõva põntsu andis huvitegevus, samuti spordivõistlused siseruumides. Ja samuti võime öelda, et siin jäid võimud jänni, keelamaks õigel ajal just selle tegevuse. Seda, kui palju viirust meile Venemaalt sisse toodi, võime vaid oletada. 

Palju kriitikat ja lõõpimist on saanud valitsuse otsus jätta kõige selle kõrval lahti kirikud ja lubada usuühenduste kogunemine. Seda ka Ida-Virumaal, kus teadaolevalt on just usuorganisatsioonidest alguse saanud meie maakonnas vähemalt kolm suuremat nakkuskollet. 

Olukorras, kus spetsialistid tegid viiruse kohta mitmesuguseid stsenaariume, oleks need valitsusel pidanud olema põhjalikult läbi kirjutatud koos meetmetega, mida ühel või teisel puhul teha. Nii et avalikkusele ja ettevõtjatele ei peaks nüüd saatma segaseid sõnumeid stiilis, et praegu paneme kõik kinni, aga järgmisel nädalal hakkame mõtlema, missugused hakkavad olema riiklikud leevendusmeetmed. Sellest, kuidas ühe vitsaga on lajatatud aga nii sadade numbritubadega suurhotellidele kui ka väikemajutajatele ja mida viimased sellest arvavad, ei tasu siinkohal üldse rääkida. Aga lugege ise tänasest Põhjarannikust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles