JUHTKIRI Kõiki ühe mõõdupuuga

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eeloleval nädalal lähevad Ida-Virumaal koolid osaliselt lahti, mis tähendab, et koolidesse lähevad alg- ja gümnaasiumiklasside õpilased. Sellest loogikast võib aru saada nii, et me küll jätkame piiranguid, kuid natuke teeme vabamaks neile õpilastele, kelle olukord kodusõppega kõige keerulisem. 

Meie maakond on üks Eesti suuremaid ning ka nakatumisnäitajate poolest kirju nagu lapitekk. On suuremaid koldeid ning piirkondi, kus viiruse levik minimaalne. Ometigi on valitsus kõik piirangud kehtestanud üle maakonna ja koolide puhul samamoodi, olgu tegu suure Narva või väikese Maidla kooliga. 

Sama lugu on huvikoolide ja treeningutega. Kui juba kinni panna, siis kõik. Pole vahet, kas koorilaul Jõhvis või suusatreening Pannjärvel (välitreeningud said lõpuks muidugi leevendust). 

Muidugi võib öelda, et kusagile tuleb ju piir tõmmata ja maakondlikult on seda justkui kõige lihtsam teha. Paraku kaasneb selliste otsustega sageli tubli annus loogikavigu, isegi absurdsust, kui käsu korras tuleb sulgeda nii suured hotellid kui ka väikesed majutuskohad, kus kliendid isegi teenindajatega kokku ei puutu. Riigi ja valitsuse seisukohast on nii kõige lihtsam, erandite tegemine nõuab keerulisemaid skeeme. Nii juhtub, kui ei osata lähtuda tavainimese või kohaliku kogukonna vaatevinklist. 

Järjekordset näidet, kuidas üks üldine keeld tekitab inimestes trotsi ja arusaamatust, on kirjeldatud ka tänases Põhjarannikus, kus üleriigiline jäälemineku keeld kehtestati ajal, mil külmakaaned veekogudel muutusid iga päevaga aina tugevamaks. Nii tekibki inimestes arusaam, et otsustajad kõrgel ja kaugel pole inimeste tegeliku elu ja arusaamadega kursis. 

On mõistetav, et riik soovib parimat ja oma elanike turvalisuse huvides tuleb tegutseda, ent ehk oleks mõistlik küsimusi arutada mitte isekeskis kusagil Tallinna kabinettides istuvate ekspertide ja otsustajatega, vaid küsida ka näiteks kohalikke kogukondi esindavate omavalitsuste seisukohta, kes oskavad võib-olla samuti nõu anda, mis õige ja mis vale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles