TÄNAVAKÜSITLUS Kas Georgi lindid tuleks ära keelata?

Põhjarannik
Copy
Georgi lint.
Georgi lint. Foto: Erik Prozes / Postimees

Valitsus saatis riigikokku justiitsministeeriumi eelnõu, mis laiendab võimalusi karistada Vene agressiooni toetajaid ja piirata neil sümbolite kasutamist.

Kalev Naur, pensionär, endine õpetaja:

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tuleks ära keelata, sest need ei ole eestimaalastega mitte kuidagi seotud. Isegi Eestis elavad vene keelt kõnelevad inimesed ei tea, mida see sümbol tähendab. Vene impeeriumi ajaloo kohaselt on tegu kaardiväe sümboolikaga. 1943. aastal võttis selle lindi kasutusele Stalin, 1917. aastal aga lasti Georgi ristide eest inimesi maha... Inimesed panevad selle endale rinda oma ajalugu tundmata. Neid ei seo selle lindiga mitte miski, eriti veel eestlasi. Ajaloo seisukohast ei tähenda need meile midagi.

Foto: Peeter Lilleväli

Vladimir Dudarov, pensionär:

Muidugi ei ole vaja neid ära keelata. See on rumal ettepanek, sest Georgi lint ei ole okupatsiooni sümbol − Georgi riste jagati teenete eest. Kogu see kära kerkis Venemaa Ukraina vastu alustatud sõja tõttu, aga mis see võidupüha siia puutub?

Foto: Peeter Lilleväli

Sergei Kossar, operaator:

Ei ole vaja − see on ju kõigest sümbol. Mis ohtu see lint endast kujutab? Minul seda ei ole, aga kui keegi pakub, siis panen lihtsalt solidaarsusest rinda − mälestuspäeva puhul.

Foto: Peeter Lilleväli

Irina Kotšujeva, SOS-lasteküla pereema:

Ära keelata küll ei ole vaja − tegu on ju inimeste algatusega. Las inimene ise otsustab, kas ta paneb selle lindi rinda või mitte. Mina ei pane, sest ei poolda üldse mingit atribuutikat ja sümboolikat. Tähtsam on see, mis on inimese sees, mida ta tunneb ja kuidas sündmustesse suhtub. Sümboolika on teisejärguline. Aga võib-olla tasuks kõigil mõelda, kuidas sel perioodil taktitundelisemalt käituda ja teistesse inimestesse lugupidavamalt suhtuda.

Foto: Peeter Lilleväli

Vadim Lifinski, Atko Grupi töötaja:

Mis need on? Aa, need triibulised lindikesed? Mul on 9. mail sünnipäev − vaat see on suur pidupäev. Las need lindid olla, see on ju lihtsalt sümbol. Mina ei usu, et nad kedagi segavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles