JUHTKIRI ⟩ Spikker valitsuse moodustajatele

Põhjarannik
Copy
Viimaste riigikogu valimiste eel lubasid kõik suuremad erakonnad ehitada Narva suunduva maantee neljarealiseks. Valijad ootavad, et nad ei saadaks seda lubadust Uikala prügilasse, vaid täidaks selle.
Viimaste riigikogu valimiste eel lubasid kõik suuremad erakonnad ehitada Narva suunduva maantee neljarealiseks. Valijad ootavad, et nad ei saadaks seda lubadust Uikala prügilasse, vaid täidaks selle. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Reformierakonna, sotside ja Isamaa liidrid on juba nädalaid pidanud läbirääkimisi uue koalitsiooni ja valitsuse moodustamiseks. Kuigi aeg-ajalt tulevad avalikkuse ette teated, et ollakse kokkuleppele lähedal, selgub kohe seejärel, et kokku lepitud pole endiselt suurt milleski. Erakonna Eesti 200 liidri Kristina Kallase meelest on need koalitsioonikõnelused muutunud suveteatriks, kus leppeni ei tahetagi väga jõuda.

Ida-Virumaa seisukohast on tähtis, et vähemalt kaks suurt teemat, mille üle vaidlused käivad, puudutavad siinset elu väga tugevasti. Need on üleminek eestikeelsele haridusele ja energeetikaga seotu.

Viimaste aegade koalitsioonilepetesse on saanud kirja ka otseselt Ida-Virumaad puudutavad küsimused, mis küll ei tähenda veel, et selle järgi oleks ka hiljem toimetatud. Meenutagem kas või Keskerakonna, sotside ja Isamaa võimuliidu lepet, mis nägi ette, et sisekaitseakadeemia tuuakse pealinnast Narva üle.

Kui Reformierakond ja Isamaa on pärast viimaseid riigikogu valimisi juba saanud valitsuses olla, siis sotsidel avaneb see võimalus alles nüüd. Seepärast tuletagem nende läbirääkijatele, kelle seas on peasekretärina ka Ida-Virumaalt riigikogusse pääsenud Eduard Odinets, meelde, mida nad seoses Ida-Virumaaga viimaste riigikogu valimiste eel oma programmis lubasid.

Olgu siinkohal mõned näited. "Suurendame põlevkivi ressursi- ja saastetasudest laekuvate vahendite kasutamist Ida-Virumaa arengu toetamiseks." "Lõpetame puidu kasutamise elektri tootmiseks Narva jaamades." "Viime reisirongiliikluses Tallinna-Tartu ja Tallinna-Narva suundadel kiiruse kuni 160 kilomeetrini tunnis." "Rajame uusi neljarealisi maanteelõike Tartu, Pärnu ja Narva suunal."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles