JUHTKIRI Linn või vald − selles pole küsimus (1)

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi vallavõim on viimase nelja aasta jooksul kaks korda üritanud omavalitsuse staatust linnaks muuta. Kuigi pärast 2005. aasta linna ja valla ühinemist jäi Jõhvi linn kui selline alles, siis omavalitsusliigina sai toonast seadust järgides alles jääda vaid vald.

Nii on Jõhvi siiamaani elanud vallana, kus on vallasisene Jõhvi linn. 2019. aastal aga tõstis toonane vallavanem Martin Repinski teema üles ning nüüd on selle südameasjaks võtnud ka volikogu esimees Vallo Reimaa. Kummaline, et mõlemal korral lükati protsess käima, korraldati rahvaküsitlus ja alles siis selgus, et tegelikult pole praegu Jõhvit linnaks kuidagi võimalik muuta.

Ka suve algul korraldatud rahvaküsitlus näitas, et linnaks nimetamise küsimus ei ole Jõhvi elanikele sugugi oluline.

Vallo Reimaa on öelnud, et Jõhvile linna staatuse tagasisaamine parandab omavalitsuse mainet, kuna Jõhvi ambitsioon on olla regionaalkeskus. Jõhvi võimud on ka oma aastate eest uuendatud vallamaja püüdnud algusest peale raekojaks tituleerida. Ent tiitlist tähtsam on ikkagi sisu. Kui võimuhoones käib aina pöörasem poliitiline ärapanemine ja skandaal järgneb skandaalile, nagu mõni aasta tagasi kogesime, ei aita võimu väärikuse parandamiseks ka hoone lossiks nimetamine.

Ka on kaheldav, et valla nimetamine linnaks iseenesest parandaks elukeskkonda, teenuste kvaliteeti või tooks investeeringute laviini. Selleks tuleb ikka rohkem vaeva näha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles