Narva talvise ööjooksu korraldaja Marko Torm: iga inimene, kes starti tuleb on kangelane

Põhjarannik
Copy
Varasematel Narva talvistel ööjooksudel osalejad on tundnud sellest ainulaadsest spordiüritusest vaid rõõmu.
Varasematel Narva talvistel ööjooksudel osalejad on tundnud sellest ainulaadsest spordiüritusest vaid rõõmu. Foto: Ain Liiva

"Meil on käsil liikumisaasta - lõpetame selle võimsalt. Erilises ja jõulurüüsse ehitud suurlinnas. Võimalus teha midagi ägedat ja tervist toetavat pere või sõpradega - võimalus koguda eredaid mälestusi. Atraktiivne ja elamuspunktidega varustatud rada. Energiline start ja pidulik finiš. Medal kõikidele lõpetajatele," loetleb peakorraldaja Marko Torm vaid mõningaid põhjuseid, miks tasub laupäeval, 2. septembri õhtupoolikul, osaleda Narva tänavusel ööjooksul, kus stardib ligikaudu tuhat inimest. 

Marko, aeg lendab. Alles see oli kui eestimaa liikumisharrastajad valisid Marathon100.com portaalis 2018. aastal ilmavalgust näinud talvise Ööjooksu nii aasta parimaks uustulnukaks kui aasta parimaks suureks jooksuks. Kas seda aega veel mäletad ja mis on vahepeal talvise Ööjooksu arengus toimunud?

See oli tõepoolest tollal üllatus, aga Eesti Ööjooksud Rakveres, Tallinnas või Narvas on õnneks tunnustusi noppinud aastate jooksul rohkem kui korra. Klubi ja korraldajate tänu kuulub selle eest kõikidele osalejatele ja kaasa elajatele.

Pea iga-aastaselt leiavad äramärkimist nii sündmused ise kui ka erinevad elemendid ürituste juures - näiteks medalid. See omakorda seab igaks järgmiseks korraks lävepaku jälle kõrgemale ning ette on tulnud ka komistamisi. Uuenduste ja lisade hulk on igal aastal sedavõrd suur, et sellega kaasnevad alati korralduslikult riskid.

Narva ööjooksu rada kulgeb kesklinnas.
Narva ööjooksu rada kulgeb kesklinnas. Foto: Narva ööjooks

Eesti Ööjooks - Narva Talv 2023

* Start Astri keskuse eest 2.12.23 kell 17.30

* Distantsid: Stebby 5 km; Kostüümijooksu 5 km ja Neptunas 10 km

* Võistluskeskus Astri keskuse Sportlandi kaupluses (stardimaterjalide väljastamine kell 12.00-16.30)

* Pesemine MyfItness spordiklubis Fama keskuses kuni 20.00 (rinnanumbri alusel)

* Tasuline pakihoid Astri keskuse I korruse aatriumis (kell 15.30-19.30)

* Autasustamine Astri keskuse I korruse aatriumis kell 19.00

* Finiši sulgemine kell 19.30

* Kokku 1300 stardikohta (kohapeal ja virtuaalselt)

Lisainfo ja registreerimine: ööjooks.ee

Talvise Ööjooksu puhul on oluline esile tuua, et lõime selle sündmuse ilma pikema perspektiivita, esialgu vaid EV 100 sünnipäevaks. Kuna osalejaid tuli aga talve kohta pretsedenditu 3200 inimest, siis sai sündmus ka jätku.

2019. aastal osales enam kui 2900 inimest. 2020. aastal ei olnud covid piirangute tõttu võimalik ettevõtmist läbi viia ja kuna Ööjooksu üks olulistest elementidest on eeskätt erilised, uued ja huvitavad linnakeskkonnad, siis otsustasime leida uue korralduskoha talvise Ööjooksu läbiviimiseks.

Otsisime, mõtlesime ja kaalusime mitmeid linnu Eesti erinevates paikades, aga kuna olen ise Kohtla-Järve taustaga poiss, siis pidasime loomulikuks ida-Virumaale tagasi andmist. Valisime Narva - meie jaoks tollal ehk kõige hulljulgema variandi, kuna asus see ju enamuste meie fännide jaoks sedavõrd kaugel. Ja on vana tõde, et Tallinnast vaadatuna tundub Narva ikka kaugemal kui vastupidi.

Aga Narva jäi mulle hinge juba siis kui Narva taotles Euroopa Kultuuripealinna tiitlit 2024. aastaks ning me ise tollal Rakvere linna esindajatena sellele kaasa püüdsime aidata. Tollest ajast jäi selge veendumus, et tahame Narvas midagi teha, sest linn on äge ja paljudele mitte igapäevane külastuskoht.

Aga Narvas nüüd juba kolmandat aastat - mis on selle ajaga muutunud?

Kuigi tundub, et oleme Eesti Ööjooksu korraldanud nüüdseks juba 14 aastat, siis Narvas ikka õpime. Õpime, kuidas olla narvakatele oma. Õpime teavituse viise, mis veidi erinevad näiteks Tallinna piirkonnast. Suhtleme kohalike ettevõtjate, teenusepartnerite ja riigiametite esindajatega, et mõista rohkem seda, mis kohalikus keskkonnas oluline ja oodatud.

Mulle tundub, et narvakas vajab ehk enam aega, et uusi sündmusi omaks võtta ja olgem ausad - talvel jooksmine ei ole isegi kogenud jooksjale sageli lihtne, rääkimata inimesest, kellel siiani kehalise kasvatuse tundidest jooksmise osas vastumeelsus. Seega iga inimene, kes talvel välja sihipäraselt liikuma tuleb, on peaaegu kangelane. Kordi tublim kui sajad kaaslased, kes eelistavad sooja tuba ja teleri vaatamist.

​Narva Talv 2023 üritusel osalejad saavad finišis kaela sellise medali.​​
​Narva Talv 2023 üritusel osalejad saavad finišis kaela sellise medali.​​ Foto: Jule Käen-Torm

2021. aastal oli meil osalemas 96 narvakat. Eelmisel aastal juba 307. Edusammud on märgatavad, aga potentsiaal on jätkuvalt kordi suurem. Tuleb olla järjepidev ja mitte jääda ise mugavustsooni. Kohapeal vastu pidada ja uut väärtust luua aitavad aga partnerid ja toetajad.

On selge, et ilma Integratsiooni Sihtasutuse, Narva linna ja Astri keskuseta ei teeks me Narvas üksi midagi. Kõik teised toetajad panevad samuti õla alla vastavalt võimalustele. Väga tänulikud oleme ka kohalikule spordiklubile Motus, kes toetab meie ettevõtmist nii elamuspunktide loomisel kui vabatahtlike leidmisega.

Võtame korraldamist Narvas ka missioonina, toomaks uusi korralduskogemusi ja pakkudes kaasa tegemise näol innustust ja praktilisi kogemusi kohalikele noortele. Nende poolt tulevadki uued algatused, aga ettevõtmiste julgustamiseks on vaja saada enesekindlust. Enesekindlus tuleb läbi enda poolt tehtava ja eduelamuse - loome selleks korraldusega ühe võimaluse.

Muus osas - järeleandmisi ei tehta. Teeme ikka täis indu ja mõeldes eeskätt sellele, et meie rajad ja sündmus innustaks ja hoiaks inimesi liikumas.

Kui palju ootate sel aastal osalejaid ja mis on teistmoodi võrreldes eelmiste aastatega?

Kokku on lao riiulil ootel 1300 medalit ja maksimaalselt nii palju inimesi saamegi vastu võtta. Seda nii kohapeal osalejate kui virtuaaljooksjate puhul kokku. Me ei saa lubada endale seda, et keegi jääb medalist või muust lubatust ilma. Sestap on ka meie sündmused sageli välja müüdud juba mitmeid nädalaid enne üritust.

Sel aastal on esimest korda Narvas ametlikult kavas ka Kostüümijooks, kuhu 5 km rajale võtame vastu kuni 120 rõõmujanust ja sõbralikku osalejat. Pakkumaks elamusi nii endale kui kaaslastele ja kaasa elavatele linlastele. Ööjooks on kindlasti rohkem kui vaid sport või higi, veri ja pisarad. See on eeskätt elamus ja rõõm liikumisest.

Sel korral tunnustab Narva kohalik ettevõte Garage11 kõige ägedamat kostüümi rahalise auhinnaga - 300€. Sama ettevõte paneb eriauhinnad välja ka 10 km kiiremale nais ja mees narvakale - 350€. Müts maha kohalike ees, kes selliselt ise on tahtnud sündmusele õlga alla panna.

Võistluskeskus on kolinud Astri keskuse I korruse Sportlandi kauplusesse. Pesemine on rinnanumbri alusel tagatud Fama keskuse (Fama põik 10) Myfitness spordiklubis, kuni kell 20.00.

Stardid on varasemad. Jätkuvalt talveõhtu pimeduses, kuid lähtega kell 17.30 Astri keskuse eest. See tagab nii Harjumaalt tulnutele võimaluse veel rongiga koju naasta kui ka kohalikele ja ööbima jäävatele võimalust linnapeale tähistama minna - toetame sedasi veelgi enam kohalikku teenindussektorit.

On kuulda, et sel aastal on olemasoleva raja kasutamine kavas viimast korda ja 2024. aastaks loote uue raja ja võimalik, et ka uue stardi ja finiši asukoha?

Jah. See rada on kasutusel viimast korda. Kes veel pole jõudnud, tasub tulla. Järgmine aasta on uus atraktiivne rada ja võimalik, et ka muutunud stardi ja finiši asukoht. Saladuskatte all võin öelda, et talvine võistlus eeldab stardi ja finiši asukohta, kus vahetus läheduses oleks avalik hoone, mis võimeline suuri inimhulki stardini soojas hoidma.

Miks peaks tulema detsembri alguses Narva Ööjooksule?

Meil on käsil liikumisaasta - lõpetame selle võimsalt. Erilises ja jõulurüüsse ehitud suurlinnas. Atraktiivne ja elamuspunktidega varustatud rada. Energiline start ja pidulik finiš. Medal kõikidele lõpetajatele. Kinke- ja boonuskaartidega toetavad Viking Line, KFC, Beautiful Me jt. Energiat taastava lõpukoti panevad kokku toetajad. Magusad auhinnad tippudele ja elektrooniline ajavõtt kõikidel osalejatel. Võimalus teha midagi ägedat ja tervist toetavat pere või sõpradega - võimalus koguda eredaid mälestusi.

Kes siiski Narva 2. detsembriks saabuda ei saa, võib osaleda virtuaalselt. Smartpost Itella toimetab sel juhul medali osalejale lähimasse pakiautomaati. Täiesti tasuta.

Intervjuu hetkeks on osalemist kinnitanud juba enam kui 900 osalejat Eestist ja välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles