JUHTKIRI Vallad koolireformis haamri ja alasi vahel

Põhjarannik
Copy
Lüganuse volikogu esimehe haamer.
Lüganuse volikogu esimehe haamer. Foto: Matti Kämärä

Lüganuse vallavõim, tundub, on võtnud seisukoha riigi plaani kohta panna Kiviõli piirkonnas kinni ainus gümnaasiumiharidust andev kool. Ja see on risti vastupidine ministeeriumi omaga.

Kohalikud poliitikud ütlevad praegu otsesõnu, et riik on valda petnud, kui lubas, et esialgu mingeid suuri muudatusi ülevõetavates koolides ei tule.

Kõik sai ju alguse Lüganuse koolist, mille vald kaks aastat tagasi sulgeda otsustas. Vanemad läksid suisa kohtusse, kuni toonane haridusminister Tõnis Lukas otsustas, et kool jääb alles ning riik võtab üle kolm Lüganuse kooli. Nüüd ütleb volikogu esimees Dmitrijev, et volikogu otsustaski kooli tookord sulgeda, et saaks säilitada gümnaasiumihariduse. Praegu räägitakse suurtest muutustest kahes Kiviõli koolis, kuid Lüganuse kooli ministeerium reformidega puutuda ei kavatse. Ehkki järgmiseks õppeaastaks pole sinna 1. klassi kirja pandud mitte ühtegi last.

Toila gümnaasiumiga pole samuti veel selgust ning mõlema kooli kaitsjad on ka omavahel kohtunud ja teemat arutanud. Toila lastevanemad plaanivad nüüd suuremat avalikku kampaaniat, mis keskendub eestikeelse hariduse kaitsele Ida-Virumaal. Lüganuse vald aga survestab riiki valmisolekuga osaleda gümnaasiumi ülalpidamiskuludes.

Kogukondadele ei saa praegusel juhul midagi ette heita − nad kaitsevad oma kodupaiga elukorraldust, mida riik on nende arvates tulnud lõhkuma.

Ent kohalike omavalitsuste olukord pole kadestamisväärne. Toilal on voli oma gümnaasiumi endistviisi edasi pidada, kuid siis jääb tulemata uue koolimaja investeering, mille tingimuseks on gümnaasiumihariduse sulgemine. Aga kui ümberringi kerkivad uued koolimajad, kas suudab Toila gümnaasium nendega konkureerida?

Kiviõlis on ministeeriumil lihtsam, sest gümnaasium kuulub nüüd riigile ja ministeeriumiametnikke see valus sulgemise teema isiklikult ju kuidagi ei puuduta. Seetõttu võivad nad provintsi elu Exceli tabeli järgi korraldada küll.

Omavalitsused peavad seisma oma elanike huvide eest. Aga mine sa võta kinni, kas parem on vanaviisi koolipidamist jätkata või gümnaasiumi sulgemise hinnaga saada uhiuus maja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles