KSENIA VERHOVSKAJA Õdesid tööpuudus ei ähvarda

Ksenia Verhovskaja
Copy
Ksenia Verhovsjaja, õenduse ja patsiendikogemuse juht
Ksenia Verhovsjaja, õenduse ja patsiendikogemuse juht Foto: Ida-Viru keskhaigla

Õenduse valdkond pakub noortele laialdast, mitmekesist ja nüüdisaegset tööpõldu − saab valida erinevate erialade vahel nii haiglates, hooldushaiglates, perearstikeskustes, koolides, kiirabides kui isegi riigiasutustes.

Õenduse valdkonnas toimub palju uuendusi, see muutub aina nüüdisaegsemaks ja innovaatilisemaks. Selle valdkonna eriala valides ei ole noortel põhjust kahelda oma valiku tegelikus väärtuses − õde on äärmiselt suure tulevikupotentsiaaliga ning nõutud tervishoiutöötaja, kelle roll muutub aina olulisemaks ja iseseisvamaks.

Õdede töövaldkond hõlmab kõige olulisemat − inimeste tervist. Vajadus tervishoiutöötajate järele on püsiv ja ajas kasvav.

Tänapäeval ei ole haruldane ka see, et järjest rohkem inimesi otsustab vahetada eriala ja suundub tervishoiusektorisse tööle.

Tehnoloogia kiire arengu valguses on aktuaalne ka küsimus "Kas tehisintellekt ja infotehnoloogiad saavad asendada tervishoiutöötajaid?". Eks tehnoloogiad on kindlasti abiks nii tervishoiutöötajatele kui ka patsientidele, kuid see ei saa asendada inimese emotsioone ja empaatiat, mis on väga vajalik patsientidega sideme loomiseks. Tehnika ei suuda asendada õdesid, kes märkavad ja tajuvad hetki, mida tehnoloogia ei suuda hõlmata.

Õe elukutse valimise kasuks räägib asjaolu, et töökoht on õel olemas juba enne, kui ta jõuab selle peale mõelda. Iga aastaga tõuseb paljudes tervishoiuasutustes puudu olevate õdede arv, millega võib kaasneda voodikohtade ja tervishoiuteenuste osutamise vähendamine. Ida-Viru keskhaigla võib hetkel olemasolevate teenustega pakkuda tööd 30 õele. Kui pidada silmas teenuste laiendamist ja peagi pensioniikka jõudvate õdede hulka, siis ulatub uute õdede vajadus peagi ligemale 70ni.

Õenduse eriala tagab tööturul kindluse isegi majanduskriiside ajal. Tänapäeval ei ole haruldane ka see, et järjest rohkem inimesi otsustab vahetada eriala ja suundub tervishoiusektorisse tööle. Kaalukas põhjus, miks seda tehakse, on konkurentsivõime säilitamine tööturul. Õe eriala valik on teadlik ja õe diplom ei jää riiulile tolmu koguma.

Need ajad, mil õdedel oli pigem arsti kolmanda käe funktsioon, on ammu möödas. Praegu on õed usaldusväärsed tervishoiu meeskonna liikmed, kes teavad oma pädevuse piire ning vajaduse korral kaasavad protsessi teisi tervishoiu meeskonna liikmeid. Õdedest on saanud autonoomsed spetsialistid ning seda näitavad kõige enam efektiivselt rakendatud õdede ja eriõdede iseseisvad vastuvõtud. Nende töö on varasemast vastutusrikkam ja põhjalikum. See eeldab veelgi rohkem spetsiifilisi teadmisi, süvenemist ja pühendumust.

Tänu iseseisvaid vastuvõtte tegevatele õdedele väheneb ka arstide töökoormus osal erialadel ja eriarsti abi vajavad patsiendid pääsevad vastuvõtule kiiremini. Virumaa suurimast ja nüüdisaegseimast tervishoiuasutusest, kus õenduse õppetooli tudengid läbivad praktikat ning juba õppimise ajal töötavad hooldajate ja abiõdedena, saades lisaks teoreetilistele teadmistele vajalikke praktilisi oskusi ja kogemusi ning loomulikult ka töötasu.

Ida-Virumaal saab õeks õppida Tallinna tervishoiu kõrgkooli Kohtla-Järve struktuuriüksuses, mis asub vaid kümne kilomeetri kaugusel Ida-Viru keskhaiglast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles