Eesti saab droonidega toetada Ukraina teed võidule

Copy
KrattWorksi droon.
KrattWorksi droon. Foto: voidame.ee

Ukraina rahvas kannab iga päev kaotusi nii rindel kui linnades. Iga nädal hukkuvad lapsed, sajad jäävad orbudeks. Vene Föderatsiooni vägivald ja rünnakud on pidevad ning uudised otse rindelt ütlevad, et just praegu on olukord läinud jälle väga pingeliseks. Teame juba ammusest ajast, et Vene vaenlast ei peata muu kui jõuga.

Euroopa sanktsioonid ja Ameerika sõjaline abi ei ole sõja käiku otsustavat murrangut toonud. Seda on pidevalt olnud liiga vähe ja see on saabunud liiga hilja.

Venemaa sõbrad Põhja-Koreast, Iraanist ja Hiinast tarnivad rakette, mürske, ründedroone ja tehnikat suures mahus demokraatlike kõhklusteta. Harkivi ja Hersoni elukõlbmatuks pommitamine jätkub, rindel toimub just praegu vaikne nihe Ukraina kahjuks.

Meil on Eesti inimeste arveldusarvetel miljardeid eurosid, kuid see on kõik tuhk ja tolm, kui seda ähvardab brutaalne ja võidukas Venemaa.

Kui Euroopa ja Ameerika ei suuda end tõsiselt kokku võtta nüüd, mil meie väärtuste eest võitleb sitke Ukraina, kuidas reageerivad need ühiskonnad siis, kui Vene vastu seisavad nõrgemad riigid?

Eesti riigi, majanduse ja rahvuse huvides on maksimaalne pingutus, et Ukraina võidaks agressorit sõjaliselt lähiaastail. Raskustest hoolimata on see veel võimalik. Kui Eesti kodanikuühiskond saab midagi teha, siis tuleb praegu keskenduda kõige olulisemale elemendile, mis aitab Ukraina armeel kompenseerida mürskude ja rakettide puudust.

Jah, me räägime droonidest, mis on tänapäeva sõjapidamises revolutsiooni teinud. Ukraina brigaadidel on olemas parim kogemus, kuidas eri droonidega kombineeritult häid tulemusi saavutada. Iga Ukrainas hävitatud vaenlase tank, suurtükk, raketiheitja ja laskemoonaladu kulutab Vene relvajõude ning seega vähendab potentsiaalset sõjalist ohtu Eestile.

Juba sõja algul olid kasutusel luuredroonid, et tuvastada vaenlase liikumist ja sihitada kaugtulerelvade tuld. Viimase aasta jooksul on mõlemalt poolt leidnud laialt kasutust rallidroonid, mis hävitavad nii vaenlase lahingutehnikat kui jalaväge.

Rallidroonid maksavad vaid 500 eurot ehk kordades vähem kui 155 mm suurtükimoon. Nende tootmiseks pole vaja mahukaid investeeringuid ja kallist sisseseadet ning kulunud kahuritorud ei vaja väljavahetamist. Peale selle võimaldavad rallidroonid hävitada liikuvat lahingutehnikat ja sihtmärke, mis ei ole stardi hetkel operaatorile veel nähtavad.

Droonide kasutamine on muutnud võimatuks suurte lahingukoondiste kogunemise rinde lähedal ja vastase hävitatud tehnikast näeme igapäevaseid videoid. Ukrainas on ligi 56 erinevat droonide tootmise ettevõtet, ent kuna parimad droonioperaatorid suudavad lennutada päevas sihtmärgile kuni 40 drooni, on ka droonide kulu suur. Peale selle käib tehnoloogiline võidurelvastumine, kus ka vastane arendab pidevalt uusi droonidevastaseid seadmeid. Seetõttu ei ole kõik droonirünnakud edukad. On väidetud, et keskmiselt kulub ühe tanki hävitamiseks neli-viis drooni.

On möödapääsmatu, et ka Eesti kaitsevägi ja kaitseliit võtaks selle uue relvasüsteemi laialdaselt kasutusele. Eesti kaitsevõime huvides on Eesti enda droonide tootmise väljaarendamine ja pidev täiustamine. Seega ei peaks me lihtsalt Ukrainale droone ostma, vaid ukrainlastega ka otseselt koostööd tegema, et nende väärtuslikku kogemust ka Eesti kaitseks ära kasutada.

Hea näide on start-up´ina tõusnud Eesti firma KrattWorks, mis on aastaid arendanud nii luuredroone kui nüüd ka rallidroone ning omab kohest droonide tootmise võimet. Ootame teisi Eesti tootjaid meile pakkumist tegema. Me teeme koostööd ka Eesti kaitsetööstuse liiduga. Eesti riik on küll droonialliansiga liitunud, kuid seni veel tellimusi pole. Eesti vabaühiskond ja ettevõtjad suudavad tegutseda riiki toetavalt täpselt, nagu kaitseliit toetab kaitseväge.

Jah, Ukraina vajab palju ka humanitaar- ja meditsiiniabi, kuid just praegu võib lahinguväljal olla murranguline hetk, kus ka meie abi on väga oluline. Eesti rahvas, ärgake. Ukrainat toetavad organisatsioonid, ühinege. Oleme juba praegu Kuido Külma juhitud MTÜ Vaba Ukraina ja Ilmar Raagi esindatud MTÜ SAB UAga liitnud jõu, et tuhandeid droone Ukraina brigaadidele tarnida.

Meil on Eesti inimeste arveldusarvetel miljardeid eurosid, kuid see on kõik tuhk ja tolm, kui seda ähvardab brutaalne ja võidukas Venemaa. Annetage oma laste turvalisuse nimel. Annetage Eesti au ja julgeoleku nimel. Palun annetage tõsiselt. 500eurose drooni tabamus on üks purustatud tank. Meie eesmärk on "Eesti võidupühaks vähemalt 1000 drooni". Tõeline toetus Ukrainale ja Eesti julgeolekule.

Ärme väsi, sest meie kuri vaenlane teab, et tema kaotus on realistlik, ja võitleb meeleheitlikult. Me ei tohi alla anda, sest kui Ukraina kaotab, kaotame meie. Kui Ukraina võidab, võidavad vabadus, demokraatia, Eesti. Droonidega võidame. See on võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles