Kes vastutab?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaivara ohtlike jäätmete käitlemiskeskust on probleemid kummitanud juba selle avamisest 2000. aastal. Esimesed operaatorid ei suutnud oma kohustusi täita ning 2003. aastal tegi riik kiireloomulise hanke, leidmaks sinna uut firmat. Siis rentis keskust AS Ecopro, kelle leping aga lõppes aastal 2012, ning sellest ajast on keskus sisuliselt kinni olnud. Põhjuseks, et järjest on asjakohased hanked luhta läinud.

Tavainimesed Vaivara ohtlike jäätmete käitlemiskeskusega otseselt kokku ei puutu, ent keskuse teenuseid kasutasid peamiselt jäätmekäitlusfirmad ja tööstusettevõtted. Ja nii võikski küsida, mis tähtsust sellel on, küllap need ettevõtted leiavad mingeid teisi lahendusi.

Asi on selles, et tegemist on Eestis ainsa ohtlike jäätmete keskusega, kus ohtlikke jäätmeid maasse ladestatakse. Kuigi riik on sinna aastate jooksul panustanud suuri rahasummasid, on ikkagi tegemist objektiga, millest lähtuvad märkimisväärsed keskkonnariskid.

Selle tõestuseks on asjaolu, et Vaivara ohtlike jäätmete keskuse veepuhastussüsteem osutus kõlbmatuks, kui sealsest pinnaveest avastati arseenireostus. Mullu suvel toonane keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus küll selgitas riigikogu ees, et olukord on kontrolli all ning keskus saab peagi uue ja korraliku operaatori ning probleemid lahenevad, kuid seda pole siiski juhtunud. Küsimus on selles, kes vastutab selle eest, kui Vaivara keskuses peaks juhtuma tõsisem keskkonnareostus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles