Külma närvi ja kannatlikkust

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Avatud elektri turul ei või iial teada, kuidas ühe turuosalise rivist välja langemine võib kujuneda teise võimaluseks. Üks näide selle kohta on, kuidas Rootsis Oskarhamni tuumajaamas tuli laupäeval sulgeda üks reaktor, et vahetada seal välja üks kahjustatud kütuseelement, ning see tõi korraks kaasa Läänemere piirkonnas tänavuse hinnarekordi.

Kuna remont kestab eeldatavasti vaid ühe nädala, siis pikaajalist mõju sel juhtumil hinnale ei ole. Kuid piirkonnas elektri hinda kujundavaid olulisi tegureid on kümneid  ja kogu selles virvarris peab sajandi kõige madalama hinnataseme juures pidevalt ellujäämisvõimalust otsima ka Eesti põlevkivielekter.

Kuna õlitööstuse mahtude kasvatamine on osutunud loodetust aja- ja vaevarikkamaks ning oma raske jalaga on pidurit vajutanud ka odav nafta hind, siis sõltuvadki sadade kaevurite töökohad suuresti sellest, kui paljusid Narva jaamade plokke millise koormusega ja kui pikalt turuseis võimaldab töös hoida. Uus hirmkallis Auvere jaam, mille häälestamine on jõudnud lõpusirgele, on keskkonnasäästlikum ja efektiivsem. See tähendab muu hulgas aga seda, et ta neelab vähem põlevkivi kui vanemad plokid sama elektrienergiakoguse tootmiseks ja võib kuni poole ulatuses "toituda" ka puidust.

Praeguses seisus ei olegi kaevuritel muud võimalust kui säilitada külma närvi ja kannatlikult loota, et turul tekivad pikaajalised soodsad võimalused ka põlevkivielektri jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles