VOOTELE PÄI Moskva patriarhaadi patuelu Putiniga on õigeusu rüvetamine (1)

Vootele Päi
Copy
Vootele Päi, siseministri nõunik, SDE
Vootele Päi, siseministri nõunik, SDE Foto: Andres Raudjalg

Usuvabadus on Eestis põhiõigus, kuid sellele seab piirid radikalism. Kui Eestis tegutseks globaalne islamiühendus, mille kõrgem usujuht kuulutaks läänemaailmale püha sõja − kas me lubaks selle usuühenduse tegutsemist siin? Ei. Nii pole ka praegu siinsete vene õigeusklike suurim vaenlane mitte siseminister või riik, vaid Moskva patriarh, kes kuulutas Ukrainale ja läänemaailmale püha sõja.

Religiooni rüvetab selle kasutamine poliitilise relvana − olgu siis vähemuste tagakiusamiseks või terrori ja vägivalla õigustamiseks teiste rasside ja rahvuste suhtes. Ajaloost leiab selliseid näiteid lõputult, kuid paraku näeme 21. sajandil ajaloo kordumist, kui Moskva patriarh õnnistab usuga sõjakuritegusid ühe rahva vastu.

Kristliku maailma-, kombe- ja kultuuriruumi osana pean lugu kristlikest põhimõtetest ja ajaloost. Usun ka sellesse, et ükski usklik ei soovi, et tema religioosseid tõekspidamisi ja kuuluvust kuritarvitatakse poliitilistel eesmärkidel. Vene õigeusku on juba kümnendeid varjutanud patriarhaadi patuelu Putiniga. Kõrgeima usujuhina on patriarh Kirill kuritarvitanud oma võimu, tehes koostööd nii Kremli autoritaarse režiimi kui selle lähiringi oligarhidega. Seega on Moskva patriarhaat kaasvastutav kõigis Vene võimu kuritegudes: korruptsioonist ja dissidentide kiusamisest-tapmisest Ukraina sõjani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles