Kes on kangem?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaidlus tänavanime üle võib tunduda mõttetuna, aga mitte Are Raudojale, Tammiku põliselanikule, kes leiab, et kohanimesid ei tohiks panna lambist. Tõepoolest, omal ajal on tehtud küsitav otsus ja Kastani nimevalik pole kuigi põhjendatud, samas pole see ka solvav ega inetu.

Seda ei ole tegelikult ka Madruse nimi, aga Tartu linnavõimud otsustasid tekkinud vaidluses alla anda ja ühele Kvissentali tänava lõigule antud Madruse nime tühistada. Mäletatavasti said elanikud oma kodutänavale sellise nime panemise pärast pahaseks ja võtsid advokaadi, leides, et tänavanimi Madruse toob kaasa põhjendamatu ebavõrdsuse ja elanike alavääristamise, kui kõrval on Kapteni ja Lootsi tänav.

Tartu linnapea väljendas küll säärase mure suhtes imestust, aga leidis samas, et linn ei peaks oma elanikega sellistes küsimustes kohut käima. Selle asemel asuti koguma ettepanekuid, mis nime tänav võiks kanda.

Kui tartlaste protest on tõusikliku maiguga, siis Tammiku vanaproua mure on inimlikult arusaadavam. Soovis põlisnime ja sümboli järele pole midagi valet. Iseküsimus on, kas on mõtet vägikaikavedu jätkata, kui vald on korduvalt kohanime muutusele "ei" öelnud.

Nimemuutmist pole asunud toetama ka naabrid − pragmaatiliselt võttes toob aadressiandmete muutmine kaasa sekeldusi.

Teine asi, kui peaks elama Invaliidi või Tapamaja tänaval − üks on siiani Tallinnas ja teine Narvas. Sellist tänavanime võiks küll ebameeldivana tõlgendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles