Liiklushuligaan jääb mõtlema

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei käivitatud aktsioon, mille käigus jagatakse paadunud liiklushuligaanidele sünge avariipildiga kaart, on igati väärt idee. Viimastel aastatel ongi politsei koos maanteeametiga läbi viinud üsna mitmeid algatusi, mis pole otseselt suunatud karistamisele, vaid sellele, et panna inimesi mõtlema oma liikluskäitumise üle.

Aastaid tagasi, kui juhtide turvavöö kasutamine polnud kaugeltki nii sagedane kui praegu, tuldi välja operatsiooniga, kus sõidukis turvavööta istunud juhile või kaassõitjale anti valida trahvikviitungi ja turvavöö vajalikkusest rääkiva essee kirjutamise vahel.

Hulgaliselt on olnud ettevõtmisi, kus pimedal ajal helkurita vahele jäänud jalakäijale karistuse asemel hoopistükkis helkur kingitakse.

Sellised "pehmed" aktsioonid on meie meelest sageli oluliselt tulemuslikumad kui karm karistamine. Viimane võib tekitada viha ja trotsi riigi ning politsei kui selle sunniaparaadi vastu, sest aastatega väga rängaks kruvitud liikluskaristused võivad eksinud või teadlikult seadust rikkunud liiklejale tunduda ebaproportsionaalselt suurena.

Süngete pühadekaartide või helkurite jagamine aga puudutab hoopis teisi keeli inimese sees kui mis tahes karm karistus. Mis loomulikult ei tähenda seda, et rikkujad võiksid elada teadmises, et seaduse vastu patustamine võib talle halvimal juhul lõppeda essee kirjutamise või helkuri saamisega. Liiklusohutuse tõstmiseks tuleb kasutada kõiki võimalikke nõkse, mis muudavad inimeste mõtteviisi alalhoidlikumaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles