"Kiviõli viirus"

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naljaga pooleks võib öelda, et piisas vaid Kiviõli mehel Tiit Kuusmikul Toilasse vallavanemaks tulla, kui sealgi hakkas kohe vohama viimastel aastatel Kiviõli kurikuulsaks teinud võimupöörete viirus, mille sissejuhatuseks eile volikogu esimees Kalle Lehismets napi häälteenamusega ametist tagandati.

Võimulolijate umbusaldamine on demokraatliku valitsemissüsteemi arsenali tavapärane ja normaalne võte, mis aitab hoida kohalikku võimu värskena. Ent seda vaid juhul, kui kellegi võimult tõrjumist adekvaatsel moel põhjendatakse ja umbusaldajad ise samas laovad letti üksikasjalikud ettepanekud, mida nad teistmoodi kavatsevad teha.

Paljude varasemate Kiviõli võimupöörete ja ka äsjase Toila juhtumi puhul on aga umbusaldajatele mõistlike ning arusaadavate põhjenduste väljatoomine ületamatu katsumus. Jääb vägisi mulje, et kogu põhjus on lihtsalt selles, et volikogu esimees enam ühele seltskonnale mingil põhjusel ei meeldi. Ei mingit maailmavaatelist erinevust ega sisulisi erimeelsusi.

Toila volikogus kaalukeele rolli nautiva Kaarel Schmidti väljaöeldud edasine tegevusplaan "Kõigepealt peaksid vallavalitsuses palgad väiksemaks minema ning liiga palju on siin ka töötajaid" räägib samuti sellest, et selgeid kavatsusi, mida teha tahetakse, pole või siis on need sellised, mida tuleb varjata.

Ent "Kiviõli viirus" on levimas peale Toila veel mitmetesse teistesse Ida-Viru omavalitsustesse. Ometigi peaks teada olema, et Kiviõlis on see tõbi ikka pigem kahju kui kasu teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles