Kuigi me ei ole kaugeltki Euroopa rikkaim rahvas, maksab toit poes juba üle Euroopa keskmise. Et inimesed saaksid tarbida eestimaist ning samal ajal oleks tagatud õiglane hind esmatootjatele ja kohalikele talunikele, peame hoidma hinna mõistlikkuse piirides.
Statistikaameti andmetel on alates 2021. aasta augustist võrreldes 2024. aasta lõpuga toiduhinnad Eesti poodides tõusnud keskmiselt 40%. Mitmete tegurite koosmõjul on inimeste toimetulek vähenenud ja toidule kuluv osa ebaproportsionaalselt suureks muutunud. Pere toitmine on muutumas üha keerulisemaks, kuid igapäevane toit ei saa olla luksuskaup!
Kui toidule väiksem käibemaks kehtestada, siis peab see inimeste jaoks ka toidu odavamaks muutma.
Toidu hinna kujunemist mõjutavad erisugused komponendid. Üks võimalik variant on toiduainete käibemaksumäära alandamine. Euroopa Liidus on paljudes riikides kehtestatud toiduainetele madalam käibemaksumäär, kuid alati ei ole muudatus toonud kaasa loodetud mahus toiduhinna langust. Kui toidule väiksem käibemaks kehtestada, siis peab see inimeste jaoks ka toidu odavamaks muutma. Olen palunud ekspertidel analüüsida käibemaksu vähendamise variante ja lähikuudel saame ka ülevaate.
Võimalikke toidu hinna vähendamise lahenduskäike on veel. Näiteks taastuvenergia tasu langetamine suurtootjatele. See tooks leevendust eelkõige suurtele toidutööstustele, kes vajavad toidu tootmiseks palju energiat. Samas tuleb madalam määr kõikide teiste tarbijate arvelt, sh eratarbijate, aga ka väiksemate põllumajandustootjate arvelt.
Rohkem tuleb tähelepanu pöörata ka ebaausate kaubandustavade vältimisele. See toetab ausat kaubandust ja õiglase hinna kujunemist. Toidu hinna kunstlikult kõrgeks ajamine ei ole kuidagi vastuvõetav. Hiljuti tuli Euroopa Komisjon välja ka piiriüleste ebaausate kaubandustavade piiramise ettepanekuga, et tagada aus kaubandus ja õiglased hinnad.