Vaivara võim õhukesel jääl

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mida kõike küll võimul püsimiseks ära ei tehta! See vähemalt kuraditosina-käiguline kombinatsioon, kus stsenaarium nägi ette isegi volikogu laialisaatmise, peaks Vaivara kauaaegsele vallavanemale Veikko Luhalaidile ja tema lähikondlastele kindlustama veel vähemalt poolteist aastat võimu. Ametikohtades toimub ilmselt paratamatuid vangerdusi, ent seltskond, kes Vaivara asjade üle otsustab, ei tohiks väga palju muutuda.

Ükskõik kui põhjendatud või mitte on sellise mängu põhjused ja juriidiliselt korrektne kogu see skeem, jääb toimuvale ikkagi külge hapu maik. Sisuliselt on tegu võimupöördega, kus volikogu lasi end vallavalitsusel haneks tõmmata ja laiali saata. Kuigi omavalitsuse põhimõtte järgi peaksid kohalikku elu dirigeerima eelkõige volikogu liikmed, lasti Vaivaras seda teha vallavalitsusel.

Nüüd saab Vaivara endale volikogu, kuhu kuuluvad inimesed, kelle poolt hääletas viimastel kohalikel valimistel vaid 23 protsenti valimas käinutest ja 14 protsenti valimisõigust omavatest vallaelanikest. Seega kohalike elanike poolt on uuel vallavolikogul tegutsemiseks mandaat õhuke nagu esimene jää.

Kui vallavanem saab valimistel 26 ja abivallavanem kõigest 3 häält ega ületa isegi volikogu künnist, nagu Vaivaras viimati 2009. aastal juhtus, siis on see selge märk, et vallaelanikud ei ole juhtimisega rahul või pole juhid suutnud oma senist tegevust piisavalt selgitada ja põhjendada. Uus tõehetk aga terendub õige pea, sest ülejärgmisel sügisel tuleb taas valija kohtu ette astuda ja seal edu saavutamiseks on vaja kiiresti silmapaistvaid töövõite, aga mitte trikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles