Palgakasv "suvetööle jäämise" eest

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaivara vald sai hakkama omapärase rekordiga Eesti omavalitsuste ajaloos - käimasoleva aasta eelarve suudeti vastu võtta alles juunikuus.

Loogiline, et sellise piinliku "suvetööle jäämise" eest peaksid võimulolijad kandma ka mingit reaalset vastutust. Aga mida tehti Vaivaras? Võeti suure hilinemisega vastu eelarve, kus vallavalitsuse palgakulud... kasvavad kümme ja volikogul koguni 25 protsenti.

Selline avaliku raha omakasupüüdlik laristamine on seda enam vastutustundetu, et see otsus on langetatud volikogu niinimetatud duubelkoosseisu ehk asendusliikmete poolt, kelle poolt hääletas viimastel kohalikel valimistel kokku vaid veidi üle kümne protsendi valla valimisõigusega elanikest. Näiteks 2002. aastast vallavanema ametis olnud Veikko Luhalaid oli viimastel valimistel kohalike elanike usalduse kaotanud ja jäi kõigest 26 häälega isegi volikogust välja.

Sel kevadel pärast volikogu eelmise koosseisu laialisaatmist ei põlanud niivõrd nadi toetusega Luhalaid vastu võtmast volikogu esimehe kohta ja peab jätkuvalt õigeks olla ka Ida-Viru omavalitsuste liidu esimees. Luhalaid nägi peasüüdlasena, miks eelarve õigel ajal vastu võtmata jäi, volikogu eelmist koosseisu. Selle eest pidanuks ametikohast tulenevalt esimesena vastutama toonase volikogu esimees Heiki Luts. Paradoksaalsel kombel sobis aga Luts Luhalaidi juhitava teise volikogu arvates nüüd vallavanema ametisse.

Mis trikiga Luhalaid ja Luts oma võimu Vaivaras pärast järgmisi valimisi kindlustada kavatsevad?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles