Parteiline ametikoht

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvestades, kui tugevasti on parteistunud kogu riigijuhtimise süsteem, ei ole midagi imekspandavat, et Reformierakond ja IRL tahaksid ka Ida-Viru maavanema ametisse saada oma inimest. Mõnes mõttes on isegi ime, et parteitut, kuid "hingelt sotsi" Riho Breivelit enne tema ametiaja lõppu pole ametist lahti kangutatud nagu on läinud mõne tema kolleegiga. Samas oli Breivel kui varnast võtta hea näide tõestamaks, et sugugi mitte kõik maavanemad pole võimuliidu poolt politiseeritud.

Tegelikult ongi maavanem ju võimuloleva valitsuse esindaja maakonnas, kellelt samas oodatakse ka kohalike huvide eest seismist riigi tasandil. Keeruliseks läheb selles ametis igal juhul, kui võimuparteide tuge pole või mis veelgi hullem - kui olla lausa vastasseisus.

Ükskõik, kelle võimuliit järgmiseks Ida-Viru maavanemaks leiab, peaks Põhjaranniku arvates erakondliku kuuluvuse kõrval siiski põhiline olema tema suutlikkus tõusta Ida-Virumaa tugevaks liidriks, kelle seisukohti arvetatakse nii valitsuses kui ka kohalikes linnades ja valdades.

Maavalitsuste ja maavanemate tiibu on tõepoolest kõvasti kärbitud ja nad ei oma maakonna elu korraldamisel enam sugugi nii mõjukat rolli nagu 15-20 aastat tagasi. Samas oleneb lõpuks ikkagi väga palju konkreetsest isiksusest ja tema tahtmisest, kuidas ta end selles rollis välja mängib. Ametijuhendis kirjapandust rohkem teha pole ju keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles