Nõutakse ju patsiendilt

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meditsiinitöötajate streigi eel ja selle ajal on avalikkusele püütud jätta muljet, et vaidlus käib ühelt poolt meedikute, teiselt poolt valitsuse ning haiglate vahel. Et kui valitsus järele annaks, saaks kõik korda ja patsiendid võidaksid ning oleksid väga rahul teenusega, mis üleöö veelgi kvaliteetsemaks muutub.

Tegelikult pole aga meedikud julgenud välja öelda tõde: raha ei nõuta juurde mitte valitsuselt, vaid maksumaksjalt ehk siis selleltsamalt patsiendilt. Sellelt maksumaksjalt, kellest enamiku sissetulek jääb kohati mitu korda alla arstide palkadele.

Aga seejuures pole patsiendi käest keegi küsinud, et mida ta tahab ja kui palju on valmis arstidele veel juurde maksma. Lisaks sellele, et ta on kinni maksnud praeguste arstide hariduse ja taganud Eesti keskmisest kopsakama sissetuleku. Lisaks sellele, et paljudel arstidel on suurem palk kui peaministril.

Kuidas ka ei oleks, meedikutest, aga ka valitsusest, oleks aus meile öelda, kui palju peame oma elustandardit edaspidi langetama, et meedikute oma kasvaks nende nõutud tempos. Siis on valimiste ajal meil võimalik oma otsustav sõna öelda. Praeguses vaidluses tunneb patsient ennast aga üsna juhmilt. Kuna täpselt ei saa aru, mis on meedikutel peale palgaküsimuse veel mureks. Räägitakse, et süsteem on igavesti mäda ja elujõuetu, ent sellest, kuidas seda sisuliselt lisaks raha juurdepumpamisele veel muuta, me ei kuule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles