Libatöötud ja turu solkimine

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See, et töötukassa uksi kulutab teatud protsent inimesi, kelle ainus sissetulekuallikas pole kaugeltki vaid riigilt saadav toetus, vaid ka nii-öelda mustalt teenitud palk, on probleem olnud kaua.

Iseasi, et varem vaadati sellele rohkem läbi sõrmede, sest see on vana tuntud tõde: seadusekuulekat maksumaksjat on riigil alati lihtsam pitsitada kui seadustest kõrvalehiilijat.

Paljud tööandjad kurdavad, et nad ei leia ka neile töödele töötajaid, kus väga kõrget kvalifikatsiooni pole tarvis. Ja kui leitaksegi, siis tulevane töötaja seab tingimuseks, et ametlikult jäetaks töösuhe vormistamata. Põhjus ju lihtne: siis saab veel lisaks palgale ka riigilt tuge ja on võimalik küsida katet ka aina kallinevatele kommunaalkuludele.

Mõnikord on ehk selliste töötajate mustalt värbamine ka sunnitud käik, kuid kaldume arvama, et enamasti on siiski tegu sihilikult ebaausate ettevõtjatega, kes soovivad niimoodi omakorda maksude maksmisest kõrvale hiilida. Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel on eriti viljakas kasvulava musta tööjõu värbamisel ehitusettevõtetes. Petturlust on avastatud isegi riigi ja selle ettevõtete tellimusel rajatavatel objektidel.

Õnneks on maksuamet viimasel ajal sellele probleemile jõulisemat tähelepanu pöörama hakanud. Lisaks sellele, et petturid jätavad maksud maksmata, solgivad nad oma tegevusega ka vaba turgu, saades konkurentsieelise nende ettevõtjate ees, kes mängivad ausat mängu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles