IVOLi suur tööpõld

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaaa Omavalitsuste Liidu (IVOL) jaoks oli väga tähtis, et tal õnnestus lahkumisplaane pidanud Maidla vald "oma paati" tagasi tõmmata.

Peale Maidla on IVOList väljaastumist kaalunud veel mitmed omavalitsused, kes on kõhelenud, kas oma maksumaksjate niigi nappi raha on mõtet kulutada selle liidu ülalpidamiseks. Kui Maidla jäänuks kõrvale, oleks tema eeskuju võinud ajendada teisigi lahkumisotsust tegema.

IVOL lonkab niigi tugevasti juba neli aastat pärast maakonna suurima omavalitsuse Narva väljaastumist. Kujutage ette, milline oleks Euroopa Liit näiteks ilma Saksamaata. Seepärast peaks IVOLi praeguste juhtide eesmärgiks olema Narva tagasitoomine.

Muidugi ei ole nii paljude ja erilaadsete omavalitsuste puhul, nagu Ida-Virumaal praegu on, ühistes huvides ja eesmärkides kokkuleppele jõudmine mingi lihtne ülesanne. Aga ühistegevus muutub aina olulisemaks olukorras, kus peaaegu kõik omavalitsused kaotavad elanikke ja maksumaksjaid ning Euroopa Liidu abirahade üks periood hakkab läbi saama ja uue osas on veel väga palju ebaselgust.

Omavalitsuste liidu  juhtfiguurid olid küllaltki kriitilised maavalitsuse algatusel koostatud maakonna arengukava suhtes ja ilmselt oli neil selleks ka põhjust. Kuid ega nad ise mingit alternatiivi, kuidas peaks Ida-Virumaa arenema, ole samuti pakkunud. Kui IVOL tahab olla maakonna arengule kaasaaitaja, tuleb tal keskenduda olulistele teemadele. See nõuab aga märksa enamat, kui teha projekte ametnike koolitusteks, reisideks või trükiste väljaandmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles