Absurdne võitlus venekeelse hariduse eest

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võitlus Narva gümnaasiumides venekeelse õppe säilitamise eest näitas, et gümnaasiumiõpilasi ei pane muretsema mitte niivõrd õppekeel, kui matemaatika.

Täpsemalt aga kohustuslik matemaatika riigieksam kutsub arvukalt Narva gümnasiste panema end kirja uude huvikooli, millest Põhjarannik tänases numbris kirjutab.

Täppisteaduste kool oli mõeldud kui Narva vastukäik gümnaasiumiosa üleminekul valdavalt eestikeelsele õppele. Poliitikud rääkisid palju sellest, et täppisteaduste õpetamine riigikeeles on pehmelt öeldes keeruline, ja sellega peab nõustuma. Ainult et vene koolides ja gümnaasiumides ei õpetata matemaatikat, füüsikat ega keemiat eesti keeles - säärast sangarlust seadus ei nõua.

Kool aga loodi sellegipoolest, seda enam, et niisugune pseudoprotestist kantud algatus tundub nüüd, enne valimisi võimulolijaile üsna kohane.

Tegelikult läheb kurikuulus keeleküsimus tagaplaanil kaotsi, kui me näeme, et enamik õpilasi tahab vaid edendada oma teadmisi matemaatikas. Eriti kui direktoriks ja üheks õpetajaks on Narvas tunnustatud pedagoog.

Põhjarannik peab seda kõike imelikuks ja kuidagi konarlikuks: Narva linnaisad eraldavad suuri eelarvesummasid selleks, et näitlikult demonstreerida, kui nõrgal järjel on praegu gümnaasiumides täppisteaduste õpetamine ning tarvis on õhtust tasulist lisaõpet. Õpetajad aga kistakse selle jaoks välja nende niigi pingelistest argipäevadest ja isegi puhkepäevadest. Lisasõidud ja materiaalsed kulutused on paratamatud kõigile asjaosalistele, samas kui oleks võinud sedasama matemaatikat oma koduses koolimajas lihtsalt rohkem õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles