Euroraha poliitikute teenistuses

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See on kuidagi juhtumisi nii läinud, et just enne kohalikke valimisi vuntsitakse üles tänavaid, avatakse uusi teelõike ning parandatakse muid kommunikatsioone. See kõik annab muidugi võimulolijatele võimaluse valimiste eel särada munitsipaallehtede esikaantel, käärid näpus ja lindid langemas. See annab võimulolijatele võimaluse hoiduda avalikest debattidest opositsiooniga ja öelda: mis siin vaielda, meie tegevus teerullide ja buldooserite näol tänavapildis niigi hästi näha. Valija otsustagu.

Ja muidugi on opositsioonil raske veenvalt vastu vaielda, sest tööd ju käivad, varsti on korras ja ilus. Aga seda, et tegemist on Euroopa või omamaise, väljastpoolt omavalitsust hangitud projektirahaga, sageli ei meenutata. Ehk siis kaude annavad kõiksugu europrojektid rahastust ka omavalitsuses parajasti võimul olevate inimeste valimiskampaaniatele.

Sageli armastavad nad oma teenetest rääkides mainida: aga vaadake, kui palju raha me oleme valda/linna juurde toonud. Ja tõsi ta on, võidujooksus Euroopa maksumaksja rahale on eelis neil, kel rohkem kogemusi, oskust ning nutikust  oma projekti otsustajatele hästi maha müüa. Seda enam, et paljudel omavalitsustel ei olegi enam võimekust puhtalt oma eelarve najal investeerimisprojekte ellu äratada. Ent  viimast arvestades tuleb tõdeda: investeeringute meelitamine ongi ju üks omavalitsuse olulisematest rollidest. Ikka et elu edeneks ja elukeskkond paraneks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles