Riigikogu valimiste peaproov

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsjased Euroopa Parlamendi valimised näitasid, et Ida-Virumaal püsib poliitiline jõudude vahekord enam-vähem samasugune, nagu see juba palju aastaid tagasi välja kujunes.

Narvas, Kohtla-Järvel ja Sillamäel, kus elab valdav enamik maakonna elanikke, Keskerakonnal ühtegi tõsiselt võetavat konkurenti pole. Sillamäel kuulus Savisaare parteile 89, Narvas 79 ja Kohtla-Järvel 72 protsenti valimas käinute häältest. Isegi maakonnakeskuses Jõhvis ulatub Keskerakonna toetus 50 protsendi lähedale.

Sellised arvud üheksa kuud enne riigikogu valimisi peaksid ülejäänud kolme parlamendierakonda tõsiselt mõtlema panema, mil moel kas või üks mandaat välja pigistada, sest kellegi seis pole eriti kiita.

Sotsid on küll liikunud tõusuteel. Kuid nende vaieldamatuks liidriks tõusnud Jevgeni Ossinovski on pühendunud haridusministri ametile ning seetõttu on parteitöö Ida-Virumaal kannatanud. Ligemale tuhat häält pole iseenesest halb tulemus, kuid Ossinovski puhul on see varasemaga võrreldes siiski tagasiminek ja märk sellest, et mitmel rindel pole võimalik korraga väga edukalt tegutseda. Tugevaid uusi tulijaid on sotsidel Ida-Virus aga vähe.

Reformierakonna hävingu Ida-Virumaal hoidis seekord ära endine peaminister Andrus Ansip. Mida suudavad Boroditš, Võhmar ja ülejäänud riigikogu valimistel? Kas kokkumängimine kohaliku oligarhi Ossipenkoga toob hääli juurde või viib hoopis minema senisedki toetajad?

IRLi seis on sootuks keeruline. Erki Nool tõi ühel korral kastanid tulest välja, ent pole suurt vaeva näinud, et see ka teine kord võiks õnnestuda. Kohalik pink on erakonnal aga sootuks lage.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles