JUHTKIRI Sotsid panid Ida-Viru saadikud kahvlisse

Põhjarannik
Copy
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuues sel teisipäeval riigikogu saali seadusemuudatuse eelnõu, mis tooks keskkonnatasudest veerandi Ida-Virumaale, seadsid sotsid võimuerakonnad maletermineid kasutades kahvlisse. 

Olles ka ise mitmeid aastaid valitsuses olnud, teadsid sotsid hästi, et praegu, mil valitsusliit on järgmise aasta riigieelarve asjus kokkuleppele jõudnud, ei hakata oktoobrikuus sellist küllaltki põhimõttelist muudatust tegema.

Küllap oli teada seegi, et kui eelmine valitsusliit, kuhu Keskerakonna ja Isamaa kõrval kuulusid ka sotsid, ei suutnud eelkõige Isamaa vastuseisu tõttu seda Ida-Virumaa inimeste seisukohast õiglast seadusemuudatust ellu viia, siis ei ole selleks rohkem indu ka praeguses valitsuses, kus sotside koha on sisse võtnud EKRE.

Ent ometigi vajutasid sotsid opositsioonierakonnana seda teemat välja tuues õigele pedaalile. Eriti arvestades seda, kuivõrd tulihingeliselt enne märtsis toimunud riigikogu valimisi vähemalt Keskerakonna ja EKRE esindajad sama idee elluviimist lubades Ida-Virumaa valijatelt hääli noolisid. Oma ratsukäiguga seadsid sotsid mitmed Ida-Virumaalt valitud saadikud äärmiselt ebamugavasse ja piinlikku olukorda.

Nüüd annab Dmitri Dmitrijevil, Riho Breivelil ja teistelgi pikalt selgitada, kuidas nad pole oma sõnu söönud, kuigi paistab väga välja, et on, allutades maakonna huvid parteisõduriks olemise reeglitele. Tegelikult toimus selles küsimuses nende poolt allaandmine kohe pärast valimisi, mil selle lubaduse täitmine jäi välja kevadel sõlmitud koalitsioonileppest. 

Parim ja ainus võimalus oma maine puhtaks pesta oleks nendele sotside esitatust parema lahenduse väljapakkumine ja − mis kõige tähtsam − ka selle kiire elluviimine.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles