JUHTKIRI Poliitiliste töökohtade mõõdupuu

Põhjarannik
Copy
Eesti Kaevandusmuuseum.
Eesti Kaevandusmuuseum. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tänases Põhjarannikus räägime Toila vallale kuuluvas Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumis tekkinud ametialasest konfliktist, mis päädis muuseumijuhti kritiseerinud töötaja vallandamisega. Sellistes olukordades on kõrvalseisjal keeruline olla kohtumõistja, kuna tavaliselt on neis töötülides, nagu ikka, oma osa kummalgi vaidluspoolel ning tegelikku tõde teavad lõpuni vaid nemad ise.

On keeruline hinnata, kui suurt osa mängib nimetatud olukorras Toila vallavõimu kui omaniku poliitiline poolehoid, sest kuulub ju muuseumijuht Etti Kagarov ka Toila volikokku, millel võib olla oma mõju, eriti tänavusel valimiste aastal. Igatahes Kagarovi oponent nimetab muuseumijuhi ametikohta poliitiliseks.

Kuidas ka poleks, on paratamatu, et omavalitsustega seotud töökohti ei vaadata sama pilguga kui eraettevõttes olevaid. Erattevõtja võib oma töötajaid vahetada (tehes seda muidugi seaduse raames), kartmata avalikku kriitikat mingite poliitiliste tegurite tõttu. 

Tänases lehes kirjutame ka teisest juhtumist munitsipaalse töökohaga, kus Jõhvi vald peab maksma hüvitist rohkem kui aasta tagasi koondatud endisele majandusnõunikule.  Toonased sündmused arenesid küll nii, et lubavad seada juhtumi otseselt poliitilisse konteksti, kus ametniku ohverdamisega sooviti kindlustada koalitsiooni. 

Juhtumeid, kus munitsipaaltöökohad on segatud poliitikasse, oleme näinud varemgi. Nende abil on ostetud võimu ning viidud ellu poliitilist kättemaksu. Paraku pole sellele siiani leidunud muud rohtu kui rääkimine eetikast ja südametunnistusest, mis erinevatele inimestele tähendavad väga erinevaid asju.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles